Preminuo jedan od osnivača SDA Irfan Ajanović

Irfan Ajanović nekadašnji potpredsjednik Savezne Skupštine SFRJ, dugogodišnji parlamentarac i jedan od osnivača SDA, preminuo je u Sarajevu u 82. godini.

Ajanović je rođen u Žepču 1942. godine, a nakon gimnazije koju je pohađao u Zavidovićima završio je Pravni fakultet u Sarajevu.

Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu, veliku pažnju je posvećivao pjesništvu, a poeziju je objavljivao u nekoliko časopisa.

Također, bavio se i muzikom, a njegove pjesme interpretirali su brojni izvođači narodne muzike.

Početkom devedesetih godina, Ajanović se pridružio SDA te je bio učesnik Osnivačke skupštine ove stranke u Sarajevu.

U februaru 1991. godine izabran je za potpredsjednika Saveznog parlamenta Skupštine parlamenta SFRJ, a kasnije je bio i u Republičkoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Ajanović je bio zatočen i u logorima, a prvi put je zarobljen 30. juna 1993. godine zajedno s pripadnicima Armije RBiH u Žepču.

Poslije toga prebačen je u logor u Tesliću, gdje je proveo 51 dan, nakon čega su ga prebacivali u nekoliko gradova, uključujući Banju Luku, Bosanski Novi te Doboj.

Ukupno je u logorima proveo 907 dana.

Nakon rata, Ajanović se ponovno posvetio politici te je do 2014. godine aktivno radio u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.