Svečano otvoren jubilarni 30. Sarajevo Film Festival

Svjetskom premijerom filma “Nakon ljeta” u režiji Danisa Tanovića i podizanjem zavjese najveće filmske smotre u regionu počeo je 30. Sarajevo Film Festival.

U Sarajevu je film projektovan na više lokacija – Narodnom pozorištu i ljetnim kinima, a osim u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, prikazan je i u Mostaru i Tuzli.

Također, u Narodnom pozorištu se održava svečana ceremonija otvaranja SFF-a kojoj prisustvuju brojne zvanice.

Tom prilikom je dodijeljeno i Počasno srce palestinskom reditelju Elia Suleimaniju kojeg mu je uručio direktor SFF-a Jovan Marjanović.

“Nakon ljeta” komična je drama o mladoj ženi koja dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje Porodičnog nasljedstva. Režirao je Danis Tanović, a na scenariju su pored njega radili Anja Matković i Nikola Kuprešanina. Film je nastao u koprodukciji sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Rumuniji.

Mlada Zagrepčanka, vanbračna kćerka bogatog otočanina, dolazi na otok gdje započinje aferu s oženjenim britanskim piscem u krizi srednjih godina. Njihova morska avantura postaje zabranjena ljubav, potraga za identitetom, isprepletena s porodičnim vrijednostima, tragikomičnom obnovom kuće i stadom krava koje su konzumirale opojne tvari.

Među njima su, između ostalih, bili Jovan Marjanović, direktor SFF-a sa suprugom Šejlom Kamerić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sa suprugom Alenom Karićem, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt sa suprugom, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk sa suprugom, glumac Tarik Filipović sa suprugom Lejlom i sinom Armanom, glumac Emir Hadžihafizbegović sa suprugom, glumica Jasna Žalica sa suprugom rediteljem Pjerom Žalicom, reditelj Ademir Kenović sa suprugom i mnogi drugi što možete vidjeti u našoj fotogaleriji, a veliku pažnju je privukla ekipa filma “Nakon ljeta” koju je režirao Danis Tanović, a koja večeras doživljava svjetsku premijeru i istovremeno otvara SFF.

Publika ih je pozdravila gromoglasnim aplauzom, a s nestrpljenjem su iščekivali brojne poznate ličnosti koje su večeras prošetale ispred Narodnog pozorišta.

Pored brojnih regionalnih zvijezda, u bh. prijestonicu su stigli i svjetski velikani Meg Ryan, John Turturro, Alexander Payne…

Inače Meg Ryan će ove godine dobiti Počasno srce Sarajeva za njen izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.

Holivudska zvijezda poznata po svojoj svestranosti i prirodnom šarmu u svakoj ulozi koju igra, Ryan će također predstaviti posebnu projekciju svoje hit romantične komedije iz 1998. godine “Imaš poruku“ u Ljetnom kinu Coca-Cola. Poznata glumica pozdravit će publiku na istom mjestu gdje je ovaj film prikazan prije 25 godina, na 5. Sarajevo Film Festivalu, 1999. godine.

Podsjetimo i to da je sinoć uoči početka SFF-a u velikom ljetnom kinu Metalac održana specijalna projekcija filma “Kuduz” u čast preminulom akademiku, glumcu, književniku i inetektualcu Abdulahu Sidranu.

Kino je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta, projekcija je pozdravljena aplauzom dok su posjetioci oduševljeno, ali i sa sjetom u očima gledali ovo poznato filmsko ostvarenje.

Ove godine, težak će biti izbor pred publikom budući da će biti više od 240 filmskih projekcija.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 30. SFF-a ukupno će se takmičiti 54 filma, a tri filma će biti prikazana izvan konkurencije.

Žiri Takmičarskog programa – igrani film 30. Sarajevo Film Festivala čine reditelj i scenarist Paul Schrader (predsjednik), glumac Sebastian Cavazza, rediteljica, scenaristica i montažerka Una Gunjak, reditelj i scenarist Juho Kuosmanen te glumica i producentica Noomi Rapace.

Žiri će imati čast dodijeliti nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskom programu – igrani film. Nagrade će biti uručene u petak, 23. augusta na svečanosti ceremonije dodjele nagrada.

Ove godine selekcioni tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je 940 filmova: 190 dugometražnih igranih, 280 dokumentarnih i 470 kratkih i studentskih filmova.

Laureati će, osim omiljenog simbola, dobiti i novčane nagrade.

30. Sarajevo Film Festival održat će se od 16. do 23. augusta 2024. godine.