Agencija za vodno područje Save izdala upozorenje: “Očekuje se vanredno stanje u Krajini, moguće bujične poplave”

Agencija za vodno područje rijele Save izdala je upozorenje zbog prognoze vanrednog hidrološkog stanja od 3. do 6. oktobra za područje Krajine.

Prognozira se porast vodostaja uslijed novih značajnijih padavina na većem dijelu vodnog područja rijeke Save u FBiH, posebno na slivovima Une, Sane i Sanice. Očekuje se dostizanje kota obavještavanja definiranih Federalnim operativnim planom odbrane od poplava, na određenom broju hidroloških stanica”, navode iz Agencija.

Upozoravaju da su moguće bujične poplave na slivovima rijeka Sana, Sanica i Bliha.

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje Unsko-sanskog kantona, odnosno područje gradova/općina: Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ”, ističe se.

Sugeriše se nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuje se pojačan oprez.

Nadležne službe civilne zaštite treba da upozoravaju stanovništvo da postoji opasnost od prilaska obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, kako bi stanovništvo na vrijeme oduzelo mjere samozaštite, s ciljem smanjenja šteta od štetnog djelovanja poplava”, navode iz Agencije.