Sabina Sarajlija odlučila da počne raditi, na sastanak primila roditelje Džene Gadžun

Čini se da je glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo počela raditi svoj posao za koji je plaćena novcem građana. 

Na sastanak je primila roditelje djevojčice Džene Gadžun, čiji je ugašen život šokirao javnost u Bosni i Hercegovini.

Dženina majka, Amila Gadžun, objavila je da je održan sastanak sa Sarajlijom, te je pohvalila gostoprimstvo glavne tužiteljice.

Nakon kratkog rada sa našim novim advokaticama, (…), pa onda i stručnjacima ostvarili smo kontakt i poziv na naš prvi zajednički sastanak sa tužiteljicama među kojima je bila i glavna tužiteljica Sabina Sarajlija.

Na sastanak smo primljeni sa jednim pozitivnim gostoprimstvom, obavili smo prvi zajednički razgovor. Mi nastavljamo da se borimo za pravdu i istinu naše Džene.

Hvala vam svima na podršci koju svakodnevno dobijamo ja i moja porodica. Hvala Allahu na dobrom smo putu i idemo dalje bez odustajanja“, napisala je kratko noćas Amila Gadžun.

I drugi slučajevi čekaju Sarajliju

Podsjetimo, brojni drugi slučajevi, ili bolje da se izrazimo, brojni drugi roditelji čekaju da se glavna tužiteljica probudi.

Bezbroj puta je pomenut nerad tužilaštva, ili to što se Sabina Sarajlija nije odazvala na pozive.

Prema našoj prostoj računici, porodica Dženana Memića sastanak sa Sarajlijom čeka čak šest godina, porodica djevojčice Nadin Smajlović na isto čeka dvije i po godine (30 mjeseci).

Muriz Memić je, podsjetimo, na protestima 11. septembra iznio nekoliko zahtjeva, među kojima je i suspenzija i procesuiranje Sabine Saralija i Dalibora Vreće sa pozicije glavne tužiteljice i glavnog tužitelja u Sarajevu i Banja Luci u roku od mjesec dana. To se, naravno, nije desilo.

Memić je i na protestima za Dženu Gadžun spomenuo da čeka odgovor na poziv sa Sastanak sa Sarajlijom. Taj sastanak se nikada nije desio, kao ni sastanak porodice Smajlović.

Nije dugo trebalo da se oglasi i majka djevojčice Nadin, Amina Smajlović.

Izrazila je nadu da Sarajlija neće diskriminisati slučajeve.

Izgleda da je glavna kantonalna tuziteljica ipak odlučila mijenjati praksu kada je riječ o prijemu oštećenih na sastanak. S toga ćemo u ponedjeljak po ko zna koji put uputiti zahtjev za prijem na sastanak kod glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije kako bi nas upoznala s rezultatima dosadašnjeg rada na našem slučaju.

Vjerujemo da je zakon isti za sve, da smo svi jednaki, te obzirom da je i naš predmet prema riječima glavne tužiteljice prioritet, očekujemo prijem u što kraćem vremenskom roku. Nadam se da neće praviti diskriminaciju“, napisala je Smajlović.

Mnogi su počeli sumnjati da je slučaj djevojčice Džene Gadžun poprimio političku pozadinu, obzirom da se za njenu smrt vezuje član Naše stranke.

Uz to, članovi Stranke demokratske akcije podržali su proteste, te na sjednicama Skupštine KS podnosili pitanja i inicijative. To nije bio slučaj s drugim porodicama koje čekaju pravdu za svoju djecu.