Određen pritvor studentu Hamzi Čardakliji koji je prijetio masakrom u Sarajevu po uzoru na SAD

Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH, odredio je pritvor 20-godišnjem Hamzi Čardakliji koji je prijetio masakrom u Sarajevu poput onoga u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Kako su naveli iz Suda BiH, pritvor može trajati najviše mjesec dana, a pritvor je određen zbog bojazni da će Čardaklija ponoviti, dovršiti ili učiniti krivično djelo kojim prijeti.

Hamza Čardaklija osumnjičen je da je počinio krivično djelo terorizam”, dodali su iz Suda BiH.

Kakvu je poruku ostavio na Discordu?

Podsjetimo, Čardaklija (2002.) rođen u Brčkom, a nastanjen u Sarajevu uhapšen je 5. juna nakon informacija od partnerskih institucija iz inostranstva, a identifikovan je i lociran od istražilaca specijaliziranih za visokotehnološki kriminal na području sarajevske općine Novi Grad te je slobode lišen u aktivnostima koje su proveli policijski službenici Federalne uprave policije (FUP).

Mediji saznaju da su pomoć u hapšenju Čardaklije pružile policijske agencije Interpol i Europol, ali i američki FBI.

Čardaklija je ostavio, kako se saznaje, komentar na engleskom jeziku na platformi za komunikaciju koja se najviše koristi za videoigre “Discord”, s prijetećom porukom koju su FBI i Interpol odmah prijavili bh. agencijama.

On je napisao “Ja ću to uraditi” ispod jednog od komentara gdje se u prepisci spominjao masakr u SAD u kojem su ubijena djeca.

On se tereti da je, koristeći svoje znanje iz oblasti informacionih tehnologija, putem interneta, na inozemnom internet-serveru i portalu za razmjenu poruka, iznosio komentare o nedavnim pucnjavama i ubistvima učenika u SAD.

Iznosio je i prijetnje oružanim napadom i poduzimanjem ovakvih terorističkih aktivnosti na području Kantona Sarajevo, kazali su iz Tužilaštva BiH.