Holandija prekinula prvenstvo do septembra, šta će reći UEFA?

Vlada Holandije suspendovala je nacionalno prvenstvo do 1. septembra. Ovo niko nije očekivao, ali zbog pandemije koronavirusa vlada je odlučila prekinuti prvenstvo, što će vjerovatno značiti da je trenutna sezona otkazana.

“Do prvog septembra se neće igrati fudbal, čak ni pred praznim tribinama. Povodom ove odluke, liga je odlučila da se sezona 2019/20 neće nastaviti. Fudbalski savez će se konsultovati sa UEFA, posle čega će biti doneta odluka. U petak će biti održan sastanak između saveza i klubova, gde će se razgovarati o posledicama.

Profesionalci će moći ponovo da treniraju, pošto će trening centri biti otvoreni. To je dobar znak, pošto će i djeca moći ponovo da treniraju, ali pod posebnim uslovima. Profesionalni fudbal se neće igrati pod okriljem Fudbalskog saveza Holandije dok god to ne odobri vlada naše države i odluči da je bezbedno da se vratimo na teren.

Još nije donesena definitivna odluka da se otkaže sezona, ali idemo ka tome i obezbjedit ćemo pomoć cijeloj fudbalskoj industriji, kako bi finansijski gubici bili što manji. Veliki je izazov za nas i dosta toga je pred nama, s obzirom da fudbal neće moći da se igra do 1. septembra. Zajedno ćemo odlučiti kako će se odvijati fudbal u budućnosti u Holandiji”, piše u saopštenju fudbalskog saveza Holandije.

Isto bodova u holandskom prvenstvu imaju Ajax i AZ Alkmaar, ali je tim iz Amsterdama pri zbog bolje gol razlike. Za sada nije poznato hoće li titula biti dodjeljena Ajaxu u slučaju otkazivanja prvenstva.

UEFA će sigurno imati mnogo posla u narednom peridou.