Vlasnici zemljišta u vodozaštitnoj zoni 20 godina čekaju isplatu obeštećenja

Desetog aprila na Facebooku je osvanuo post ogorčenog građanina Sarajeva koji je dobio zabranu pristupa vlastitoj imovini, čiji se dio nalazi u prvoj vodozaštitnoj zoni koja se proteže od Sokolović Kolonije do Vojkovića, na teritoriji Općine Ilidža.

Gospodo iz Vodovoda i kanalizacije bojim se da mi nemožete zabraniti pristup na moju privatnu imovinu, kao ni mnogim…

Posted by Haris Hadzic on Nedjelja, 12. April 2020.

Haris Hadžić već 20 godina vodi borbu sa ViK-om, jer, kako kaže, zabranjeno mu je obrađivati vlastito zemiljšte, a nikada mu nije plaćeno obeštećenje.

Sarajevska sehara razgovarala je sa Harisom Hadžićem, kao i sa Dinom Hadžićem, Emirom Hošićem i Mustafom Hošićem koje također muči isti problem.

Haris Hadžić posjeduje zemlju na Hrasničkom polju. Sa ViK-om vodi spor od 2000. godine. Dobio je sitnu naknadu samo jednom, kada su polagali cijevi za pumpe.

„Obeštečenje nam nikakvo ne plaćaju, a mi redovno plaćamo usluge ViK-u. Crpe vodu sa naših imanja i tu vodu nam naplaćuju, a mi nemamo nikakve nadoknade za to crpljenje vode sa naših imanja. Čak su postavili ovaj znak za koji zakonski nemaju pravo“, kazao je Haris Hadžić.

U sličnoj situaciji je i Dino Hadžić. Kaže da su još prije dvadeset godina kada je izvorište koje snabdijeva grad pušteno u rad vlasnici zemljišta negodovali i tražili svoja prava. Jedan kratki vremenski period Kanton Sarajevo je obezbjeđivao sredstva kojima su izuzimane manje površine zemljišta u Hrasničkom polju, a veći dio isplaćivan je za zemljište na Vrelu Bosne. Ali već više od petnaest godina nije izdvojen novac u te svrhe.

Žalili su se ombudsmenu za ljudska prava koji je dao mišljenje da su prava vlasnika zemljišta ugrožena, te dao preporuku da se ovaj problem riješi.

U međuvremenu vlasnici zemljišta čekaju i ograničeno im je raspolaganje poljoprivrednim zemljištem kada je u pitanju intenzivna poljoprivreda. Na prilazima u polje postavljeni su znakovi za zabranjen pristup u vodozaštitnu zonu koje je postavio ViK.

„Bilo je slučajeva kada su vlasnicima pisane kazne zbog obrade vlastitog zemljišta. Vlast u kantonu ignoriše ovaj problem jer sada imaju uredno snabdijevanje grada vodom, a za vlasnike nisu odvojili ni marku već godinama“, kazao je Dino Hodžić za Sarajevsku seharu.

„Prije 7-8 godina poslao sam zahtjeve za izuzimanje jednog dijela moga zemljišta ViK-u, Zavodu za izgradnju, Kantonalnom ministarstvu za okoliš, Općini Ilidža, a svi oni slali su me od jednog do drugog dok nisam obišao krug dobivši od svih obrazloženje da oni nisu nadležni. Mislim da je jedina mogućnost pokretanje tužbe za naknadu zbog ograničavanja upotrebe i obrade zemljišta, te da se presudom prisile kantonalne vlasti da moraju obeštetiti vlasnike zemljišta jer je privatna imovina jedno od važnijih i neupitnih prava u savremenim evropskim državama“, dodao je.

I Emir Hošić posjeduje dvije njive na Hrasničkom polju, ali prije 20 godina mu je rečeno da smije obrađivati i đubriti samo jednu, jer je druga u blizni vodozaštitne zone.

„Nisam se obraćao nikome jer tada nisam bio u mogućnosti da obrađujem dvije njive i nastaviti ću raditi sve dok se to ne riješi kako treba. I sami znaju da je to mnogim ljudima jedina vrsta prihoda“, kaže Emir Hošić.

Mustafa Hošić ima 72 godine i posjeduje zemlju u Sokolović Koloniji. Nakon završetka rata bio je nezaposlen, te se počeo baviti poljoprivredom. Međutim, 1997. godine posjetio ga je Inspektorat Kantona Sarajevo i zabranio mu da đubri zemljište da bi se izbjegla mogućnost zagađenja vode. Iako je Mustafi poljoprivreda tada bila jedini izvor prihoda, nikada nije dobio nikakvu naknadu.

Mustafa Hošić pokrenuo je sudski postupak s ciljem da dobije obeštećenje koje ga zakonom sljeduje, međutim nikada nije dobio bilo kakva sredstva.

O ovom problemu oglasio se i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elvis Vreto, koji tvrdi da je na sceni klasično ugrožavanje prava građana vlasnika zemljišta u Vodozaštirnoj zoni zbog neispunjvanja preuzetih obaveza, te je u svom Facebook postu rekao da e uputiti pitanje u pisanoj formi, time tražiti i zvaničnu informaciju o isplaćenoj naknadi za izgubljenu dobit kako za ovu godinu tako i za sve godine unazad od kada je tekla obaveza od strane KJKP ViK prema vlasnicima zemljišta.

Jedno od mojih prvih pitanja u SKS bila je jako značajna i složena problematika vezana za Vodozaštitnu zonu “…

Posted by Elvis Vreto on Nedjelja, 12. April 2020.

 

Nadamo se da će se time pokrenuti dijalog o ovom kompleksnom problemu kojim se direktno ugrožavaju prava građana i krši zakon, te da će se naći riješenje i da će vlasnici zemljišta u vodozaštitnoj zoni konačno, nakon svih ovih godina, dobiti ono što im zakonom pripada.