Električnu sijalicu prije Semizovca imao je samo New York

Električnu sijalicu prije Semizovca imao je samo New York, a zanimljiv je podatak da će centar Sarajeva početi koristiti sijalicu tek pet godina nakon Semizovca.

Sve do pojave sijalice Sarajevo je bilo osvijetljeno petrolejskim rasvjetama, koje su uglavnom palili lokalni vatrogasci, a smatra se da se u to vrijeme u centru grada nalazilo 188 uličnih petrolejskih lampi. Godina 1895. važna je, izuzmemo li sijalicu, i po tome što je prvog dana maja glavni grad naše države dobio i električni tramvaj.

Semizovac je malo naseljeno mjesto smješteno u sarajevskoj općini Vogošća. Nastalo je za vrijeme austrougarske vladavine i trenutno broji oko hiljadu stanovnika, a prvi pisani podaci o Semizovcu datiraju još iz 1867. godine. Njegovo jezgro čine osnovna škola, dom zdravlja s apotekom, te nekoliko trgovačkih, zanatskih i ugostiteljskih objekata. Geografski je smješteno na vrlo važnom području s obzirom na to da se u ovom mjestu račvaju putevi za Sarajevo, Zenicu i Tuzlu.

Iako na prvi pogled Semizovac djeluje kao obična prigradska varoš koja nema neki historijski značaj, bitno je istaći da je ovo vogošćansko naselje svjetski poznato kao prvo mjesto u Evropi koje je dobilo sijalicu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)