Na prestižnom sajmu namještaja u Kelnu prisutno 16 kompanija iz BiH

Njemački grad Keln je ponovo glavni grad proizvođača namještaja iz cijelog svijeta. Više od 12.000 izlagača iz 50-ak zemalja svijeta od ponedjeljka do nedjelje izlaže svoje proizvode na prestižnom sajmu namještaja na kojem se određuju novi trendovi.

Iz Bosne i Heregovine na ovom prestižnom sajmu prisutno je 16 kompanija. BiH je već godinama regionalni lider kada je riječ o broju izlagača na sajmu. Ove godine su iz Srbije prisutna samo četiri izlagača, a iz Hrvatske pet.

Apsolutni trend ove godine je namještaj od drveta. Takvi proizvodi upravo dominiraju i u ponudi bh. firmi.

Njemački proizvođači namještaja su protekle godine prodali manje namještaja nego 2018 godine. Iz njemačkog udruženja proizvođača namještaja ističu da je industrija namještaja u najrazvijenijoj evropskoj zemlji  poslovnu 2019. godinu završila sa ukupnim obrtom u vrijednosti od 18 milijardi eura, što je 0,6 posto manje nego 2018. godine.

Razlog pada prodaje njemačkog namještaja nije u poznatom skandinavskom dizajnu, niti jeftinom namještaju iz Kine. Razlog je što sve više ljudi ima manje prostora u kojem živi. Zbog toga i namještaj mora biti funkcionalan i prihvatljiv po pitanju cijena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)