Šarena eko priča sarajevskih studenata: Od plastičnih čepova do saksija i satova

Jedna veoma pozitivna priča, koja vraća nadu u budućnost bez plastičnog otpada nam dolazi iz Asocijacije studenata Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, koji su se odlučili na jedan konkretan i hrabar korak – reciklaža plastičnih čepova.

Kako navode iz asocijacije projekat je dio već postojeće inicijative Asocijacije studenata Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, koja se zasniva na integraciji globalnog dizajn projekta „Precious Plastic“.

Na koji način se reciklira plastika?

Sve je počelo u ljeto 2018. godine, kada su se studenti u saradnji sa Udruženjem “Crvena” prvi put imali priliku upoznati sa mašinama za recikliranje plastičnog otpada: mašinom za drobljenje, mašinom za ubrizgavanje, te mašinom za kompresovanje plastike u kalupe. Sav materijal za izradu mašina je prikupljen i nabavljen sa lokalnih otpada, a novi materijali koji su bili neophodni su kupljeni u Sarajevu.

Koristeći ove improvizovane mašine, grupa marljivih i samoinicijativnih studenata uz mnogo zabave i druženja izrađuje šarene saksije za cvijeće, ali i funkcionalne satove.

Naravno, prije korištenja samih mašina potrebno je sakupiti plastične čepove, koji se zatim melju i tope, a plastična se masa, pomoću kalupa, formira u saksije i heksagonalne pločice.

Uz pomoć mašine za ubrizgavanje plastike, studenti trenutno izrađuju dvije vrste proizvoda koji zahtijevaju dva kalupa – jedan za saksije i drugi za heksagonalne pločice. Navedene pločice lijepe kako bi napravili satove različitih oblika.

Na ovaj način svi zainteresovani, mogu učiniti nešto konkretno za naš okoliš, ali i širiti svijest kod drugih mladih ljudi i u najboljem slučaju probuditi želju i u drugima da im se pridruže u ovoj inicijativi. A svi zainteresovani su poželjni i dobrodošli u predstojećim aktivnostima ove grupe studenata.

Nedostatak finansijskih sredstava

Ne dozvolimo da finansijska sredstva budu kamen spoticanja ovim mladim entuzijastima, koji čine uslugu svim stanovnicima planete Zemlje. Obzirom da je, kako ističu, upotrebna vrijednost već postojećih mašina jako mala, potrebna su finansijska sredstva kako bi mogli uložiti u izradu novih mašina i raznih kalupa.

ASPPF je sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke potpisala ugovor o sufinansiranju nabavke jedne nove mašine, a za povećanje kapaciteta potrebno je više. Stoga, asocijacija poziva i druge interesne grupe, udruženja i pojedince da podrže ovaj studentski projekat različitim donacijama, a zauzvrat im nude čistu savjest i ponešto od njihovih proizvoda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)