Moguće ukidanje svih mjera u Srbiji ako situacija u naredne dvije sedmice bude stabilna

U Srbiji su u posljednja 24 sata zabilježena 102 novih slučajeva zaraze koronavirusom od testiranih 5.274 osoba čime je ukupan broj zaraženih u ovoj zemlji porastao na 9.464.

Kako je rečeno na konfrenciji za medije, posebno ohrabruje pozitivan trend kada je riječ o epidemiološkoj situaciji.

Iako je epidemiološka situacija stabilna, koronavirus svaki dan u Srbiji odnese nekoliko života. Tako su i u posljednja 24 sata preminule još četiri osobe od čega su tri muškarca i jedna žena.

“Time je ukupan broj preminulih u Srbiji porastao na 193, a stopa smrtnosti iznosi 2,04. Također želim naglasiti da je smanjen broj i hospitalizovanih, kao i pacijenata na respiratorima i u svim COVID bolnicama ima slobodnih mjesta. U bolnicama je trenutno 2.116, a na respiratorima 54 osobe, dok je porastao broj izliječenih i on iznosi 1.551”, kazao je doktor Goran Stevanović.

Doktor Stevanović je naglasio da su navedeni podaci zadovoljavajući i ohrabrujući i da pokazuju da su mjere bile efikasne.

“Ukoliko se ovakva pozitivna situacija nastavi, očekuje se da u naredne dvije sedmice možemo ukinuti sve mjere. Međutim i dalje apelujemo na građane da nastave biti disciplinovani i da se i dalje pridržavaju epidemioloških mjera, a najvažnija je da se poštuje socijalna distanca jer samo takvim ponašanjem možemo pobijediti ovaj virus”, dodao je Stevanović.

Na pitanje novinara kada bi se moglo očekivati da se policijski sat u potpunosti ukine u Srbiji, Stevanović je naglasio da to zavisi od epidemiološke procjene.

“Kada epidemiolozi procijene kada je pravo vrijeme da se ukine policijski sat to će se i uraditi, ali da bi se o tome razmišljalo neophodno je da se ovaj pozitivan trend nastavi i u narednom periodu i da broj zaraženih bude pet posto manji od testiranih osoba i tek onda se može očekivati ukidanje i te mjere”, zaključio je Stevanović.