Predstavnici Crvenog polumjeseca Turske u posjeti Općini Stari Grad: Najavljena mogućnost saradnje

U posjeti Općini Stari Grad boravili su predstavnici Crvenog polumjeseca Republike Turske koji su izrazili želju za uspostavom saradnje u korist građana Starog Grada, te pomoć porodicama u stanju socijalne potrebe, saopćila je Općina.

Direktora predstavništva Crvenog polumjeseca Turske u BiH Suata Sokullua i delegata za projekte Muhammeta Bumina Turhana primile su pomoćnice općinskog načelnika za obrazovanje kulturu i sport, te boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, Lejla Dizdarević i Safija Šehović.

Ova humanitarna organizacija sa tradicijom dugom više od 150 godina, kao dio Međunarodnog crvenog krsta, u našoj zemlji djeluje skoro dvije godine sa predstavništvom u Starom Gradu. Njihova primarna misija je pomoć socijalno ugroženom stanovništvu u BiH, a u posljednjem periodu veliki dio svojih snaga su usmjerili ka ublažavanju posljedica migrantske krize koja je zahvatila našu zemlju. U posjetu Općini Stari Grad došli su znajući za našu odličnu saradnju sa brojnim općinama, institucijama, organizacijama, ali i pojedincima iz njihove zemlje.

Direktor Sokullu je kazao da se rad ove humanitarne organizacije finansira uglavnom donacijama turskog naroda.

“Imamo veliku želju da zajedno sa vama na području Starog Grada izgradimo hair česmu koja će biti simbol prijateljstva i naše istinske namjere da pomažemo ljudima ove zemlje, a sve u ime naroda Republike Turske, našeg jedinog finansijera“, rekao je Sokullu.

Također, Sokullu i Turhan su izrazili želju da Crveni polumjesec Turske pomogne porodicama iz Starog Grada koje su u stanju socijalne potrebe. Pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Safija Šehović je upoznala goste sa brojem socijalno ugroženih u ovoj općini i socijalnim potrebama porodica iz Starog Grada, te je naglašeno da će ovi podaci biti od koristi Crvenom polumjesecu koji će u narednom periodu nastojati osigurati humanitarne pakete.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)