“PROJECT: Adam”: Bh. startup koji osvaja region, zaboravite stare vizit kartice, it’s so last year

Jedna od startup kompanija koja je u vrlo kratkom vremenskom periodu prepoznata i podržana od strane mnogih značajnih lokalnih i regionalnih imena je “PROJECT: Adam”. 

Vremena kakva jesu, u jeku pandemije, mnogim mladim poduzetnicima su prepreka za nove poslovne planove i ulaganja, ali ovaj projekat prkosi i slijedi svoje snove unatoč ekonomskoj krizi.

Šta je “PROJECT: Adam”?

“PROJECT: Adam” digitalna je poslovna kartica kreirana kao odgovor bosanskohercegovačkog poduzetništva na svjetsku revoluciju u modernim načinima poslovanja, a pokrenut je u martu ove godine.

Kako osnivač projekta Ismar Lačević tvrdi fizičke vizit kartice su tihi financijski ubica u firmama već godinama unazad.

Foto: PROJECT: Adam
Foto: PROJECT: Adam

Okvirno gledano, stotinu primjeraka poslovnih kartica košta svega nekoliko desetina maraka, ali dodamo li tome statistički podatak da se preko 80 posto poslovnih kartica izgubi ili ošteti, da se na redovnoj osnovi zbog promjene informacija i osoblja doštampavaju značajne nove količine poslovnih kartica, te da se kompanije često odluče raditi poslovne kartice u skupocjenim premium materijalima raznovrsnog dizajna, finansijska brojka na godišnjoj osnovi značajno raste i ni u kom se slučaju ne može zanemariti.

Nije zanemariv niti ekološki parametar štampe poslovnih kartica, gdje se prema aktuelnim statističkim podacima na njihovu štampu nagodišnjem nivou konzumira preko 1.5 miliona stabala širom svijeta“, kazao je Lačević za Sarajevsku seharu.

U svojoj osnovi, Adam predstavlja digitalnu poslovnu karticu koja korisniku omogućava da sve svoje relevantne poslovne podatke (e-mail, broj telefona, društvene mreže i slično) čuva na jednoj lako dostupnoj i fleksibilnoj digitalnoj lokaciji.

Tako digitaliziranoj poslovnoj kartici pristupa se jednostavno i u par sekundi. Sve što je potrebno da neko preuzme vašu digitalnu poslovnu karticu je da skenira vaš QR kod ili očita NFC sa vašeg fizičkog primjerka kartice. Sa tim se očitanjem poslovna kartica čuva u bazi korisnikove aplikacije, a korisnik dobija pristup svim vašim podacima koje ste na toj kartici učinili dostupnim.

Kada korisnik želi pristupiti vašim podacima ili vas kontaktirati, sve što je potrebno je da na aplikaciji na svom pametnom telefonu pronađe i klikne vašu digitalnu karticu, čime su mu svi vaši podaci trenutno dostupni. Aplikacija je interaktivnog tipa te se iz nje može jednim klikom direktno uspostaviti poziv i ubrzati kompletna interakcija sa licem čija se digitalna kartica koristi”, pojasnio je Lačević.

Foto: PROJECT: Adam
Foto: PROJECT: Adam

Napominje da se “sve izmjene koje pravite na vašoj digitalnoj poslovnoj kartici automatski pohranjuju i ažuriraju u bazi podataka svih korisnika koji su jednom skenirali vašu karticu“.

Pojašnjava da se ovim konceptom jednostavno eliminira nered u sakupljanju i arhiviranju velikog broja štampanih poslovnih kartica, značajno smanjuje vrijeme potrebno da se među svim tim karticama pronađe baš ona koju korisnik traži a ujedno se i optimizira i kvalitetno vodi baza poslovnih podataka na jednom mjestu u digitalnoj formi.

Bitan segment svog poslovanja Adam pronalazi u raznovrsnim i izuzetno korisnim benefitima koje nudi svojim korisnicima. Od maja 2020. godine Adam aktivno radi na ponudi modernih i kvalitetnih coworking poslovnih prostora širom Bosne i Hercegovine, regije Balkana ali i ostatka Evrope.

Foto: PROJECT: Adam
Foto: PROJECT: Adam

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini podržali su “PROJECT: Adam”, bez čije podrške bi bilo teško ostvariti ranije pomenute rezultate u ovako kratkom periodu.

Više informacija o PROJECT: Adam kao mogućnost preuzimanja aplikacije i zahtjeva za demo verziju je dostupno klikom OVDJE.

Sarajevska sehara poziva sve startup kompanije koje su svoje poslovanje počele u ovoj godini da se jave na mail adresu redakcija@sarajevskasehara.com te da besplatno oglašavaju svoj proizvod ili uslugu. Rastimo zajedno, te našim rastom pomažimo rast Bosne i Hercegovine.