Vlada FBiH poslala urgenciju Parlamentu: Štete rastu, a Federacija još nema Zakon o šumama

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o gospodarenju šumama u FBiH u 2019. i planovima gospodarenja za 2020. godinu, s ciljem prevazilaženja teškog stanja u oblasti šumarstva izazvanog nepostojanjem zakona o šumama FBiH.

Vlada je tako uputila urgenciju Parlamentu FBiH da hitno razmotri Prijedlog zakona o šumama, koji je usvojila na sjednici održanoj 7.7.2017. godine u Sarajevu i uputila u parlamentarnu proceduru.

Federacija Bosne i Hercegovine skoro 10 godina nema Zakon o šumama. Zakon koji je usvojen 2002. godine, ukinut je zbog neustavnosti 27. novembra 2009. godine.

Od tada do danas ova oblast u većem entitetu nije zakonski regulisana. Zakon o šumama je dio paketa Reformske agende, ali u određenom trenutku i predmet zastoja rada Parlamenta FBiH, zajedno sa zakonom o borcima.

Teško će se naći stručnjak koji sa sigurnošću može odrediti štetu koju je ovaj entitet pretrpio zbog takve situacije.

Vlada Federacije BiH je na sjednici od 7. jula 2017. godine utvrdila Nacrt zakona o šumama, koji nikada nije došao pred zastupnike i delegate Parlamenta FBiH. Zakonu su se usprotivili Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH, Udruženje inženjera i tehničara šume FBiH, te Skupština Zapadnohercegovačkog kantona.

Vlada Federacije BiH je na 154. sjednici, održanoj 30.8.2018. godine, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o reprodukcijskom materijalu šumskog i ukrasnog drveća i grmlja, koji je Predstavnički dom usvojio 29.1.2020. godine, a zbog nagomilanih problema u ovoj oblasti, Vlada upućuje urgenciju Domu naroda da tekst ovog zakona hitno uvrsti na dnevni red.

Vlada, također, Federalnom ministarstvu finansija upućuje urgenciju da u što kraćem roku dostavi mišljenje na Prednacrt zakona o lovstvu.

Korisnike državnih šuma Vlada je zadužila da poduzmu sve neophodne aktivnosti s ciljem izvršenja radova planiranih godišnjim planom realizacije šumskoprivrednenih osnova. Kantonalnim upravama za šumarstvo naloženo je intenzivno praćenje realizacije šumskoprivrednih osnova i poduzimanje aktivnosti u okviru svojih ovlasti i redovno izvještavanje Federalne uprave za šumarstvo.

Federalna upravu za inspekcijske poslove dužna je da, u saradnji s kantonalnim inspekcijama i upravama za šumarstvo, intenzivira kontrolu realizacije šumskoprivrednih osnova, te da preventivnim i represivnim mjerama budu obezbijeđena sveobuhvatna i potpunu realizaciju svih radova planiranih osnovama, uključujući i planirane sječe ravnomjerno u svim gazdinskim klasama šuma, kako je to definisano važećim propisima za oblast šumarstva.