Skaka najavio otvaranje Olimpijskog muzeja: Tog 8. oktobra Sarajevom će se vijoriti zastave zemalja učesnica Olimpijade

Gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, obratio se javnosti povodom ceremonije otvaranja Olimpijskog muzeja koja je predviđena za 8. oktobar.

Kako je kazao Skaka, zahvaljujući borcima Armije BiH i građanima ovaj Muzej će ponovo biti dio naše kulture.

Kao gradonačelnik Sarajeva, želim s vama podijeliti zadovoljstvo što ponovo otvaramo vrata Olimpijskog muzeja. Iako je bio uništen i zapaljen tokom agresije na BiH, zahvaljujući borcima Armije BiH i građanima Sarajeva, ovaj Muzej će ponovo biti dio naše kulture“, kazao je na početku obraćanja Skaka.

Dodaje da čin otvaranja Muzeja, Grad Sarajevo poklanja “nama, Europi i svijetu“.

Sve vrijednosti koje čine svako društvo odvažnim, a Sarajevo ih ima i kroz olimpizam, brižno je za našu budućnost sačuvao gospodin Edin Numankadić i Olimpijski savez BiH kojima se ovim putem zahvaljujem. Čin otvaranja Muzeja poklanjamo nama, Evropi i svijetu“, dodao je.

Skaka kaže da je Sarajevo primjer mnogim metropolama, pa čak i za vrijeme pandemije.

Sarajevo je grad primjer mnogim metropolama, pogotovo u ovim teškim danima kada se cijeli svijet suočava sa opakim virusom. Bit će to poruka koja ujedinjuje ljude, čuva vrijednosti, a kreira budućnost”, rekao je.

Kako kaže, “Olimpijada 1984. i EYOF 2019., ispisali su stranice koje ćemo u Olimpijskom muzeju dijeliti sa svima, ali ostaviti prostor i za nove uspjehe”.

Tog 8.10.2020. godine, Sarajevom će se vijoriti zastave zemalja učesnica na olimpijskim događajima kojima smo bili domaćini. Ovo će biti kuća, posebno namijenjena djeci i omladini! Kada sam bio dijete Muzej je gorio, a sada naša djeca trebaju živjeti u boljem svijetu za koji smo mi odgovorni“, dodao je.

Zato, ja vjerujem u njihove uspjehe i snove. Svako dijete može promjeniti svijet”, zaključio je Skaka.