“Dan ružičastih majica” obilježen u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo

Na inicijativu Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, danas je u osnovnim i srednjim školama obilježen “Dan ružičastih majica” – “Pink shirt day”, saopćeno je iz Vlade KS.

Podsjećamo, Dan ružičastih majica se obilježava zadnje srijede u mjesecu februaru, a proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama.

A obilježavanje ovog dana potaknuto je događajem u kojem je dječak iz Kanade u školu obukao ružičastu majicu, u znak podrške oboljeloj majci od karcinoma dojke, a zbog koje je, nažalost, postao meta vršnjačkog nasilja u školi.

U znak podrške njemu, nakon tog nemilog događaja, kolegice i kolege iz razreda su narednih dana dolazili na nastavu u ružičastim majicama.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je svim osnovnim i srednjim školama dostavilo instrukciju da škole obilježe “Dan ružičastih majica”, odnosno Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u školi.

Sugerisalo je i da učenici ukoliko žele mogu podržati ovaj značajan dan, obući ružičaste majice za vrijeme nastave u učionici ili online okruženju.

“Dan ružičastih majica” je prilika da se učenicima, nastavnicima i društvu u cjelini skrene pažnja na problem, uzroke i posljedice vršnjačkog nasilja u školama, te ih potakne na razvoj svijesti o nultoj stopi tolerancije na vršnjačko nasilje.