Ponos BiH: Kenan Suljić napravio aplikaciju koja povezuje ljekare i depresivne osobe

U vremenu pandemije primjetan je rast broja depresivnih osoba kojima je potrebna pomoć stručne osobe, ovaj student napravio je aplikaciju koja može pomoći u borbi sa tim stanjem.

Kenan Suljić, student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, kreirao je aplikaciju koja povezuje ljekare i osobe koje osjećaju simptome depresije, putem interneta.

Aplikacija nosi naziv D-App putem koje svi mogu zatražiti ljekarski savjet, a ima više od 2.500 korisnika.

Kako je kazao Suljić, ideju za kreiranje aplikacije koja bi posredovala između ljekara i potencijalnih pacijenata dobio je nakon izvještaja Zavoda za javno zdravstvo TK.

Podatak od 1 500 liječenih od depresije na bazi dvogodišnjeg izvještaja u 2017. godini bio je alarm da se otvori mogućnost direktnog konktakta putem interneta za sve ljude koji žele zatražiti ljekarski savjet.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

“Nije mala stvar da vam se u samo mjesec dana obrati za uslugu preko dvije hiljade ljudi i pri tome se ostvari preko 300 kontakata sa tim ljudima između eksperata iz oblasti mentalnog zdravlja i korisnika na aplikaciji. Tada vidite da sve ono što radite i što ste uložili u prethodne dvije-tri godine se isplati i pokaže da ste napravili jednu dobru društveno – korisnu ideju i pri tome spasili mnoge živote. Shvatite da sve ima smisla i da se može ne samo kroz brojeve, nego i kroz poruke zadovoljstva kada nam se jave vidjeti koliko to kvalitetno možete napraviti u BiH”, kaže Kenan.

Također, ekipa koja mu se pridružila u realizaciji ideje, od njegovih kolega koji su pomogli oko izrade aplikacije do ljekara koji su na usluzi pokazali su da mladi mogu da rade zajedno sa straijim kolegama. I to je dokaz da nemamo sukob među generacijama, kaže on.

Sada s druge strane aplikacije volonterski rade psihologinja Indira Kaltić Mehmedović iz Srebrenika i primarijus dr. Zlatko Kalabić, šef Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja u Tuzli.

“Prvi put kad je Kenan došao kod mene i kad je predočio tu ideju ja sam bio oduševljen. Prvi najznačajniji razlog je što su to uradili mladi ljudi, srednjoškolci tad koji su imali ideju i viziju koja je bila jako zrela. Drugo, vidio sam da ta prva u svijetu aplikacija je nevezana za neki profit. Ono što me je oduševilo upravo što je to upravo u području mentalnog zdravlja”, kaže doktor Kalabić.

Kako je kazao Kenan, on će ostati u Bosni i Hercegovini, imao je prilika i da svoju inovaciju proda izvan ove zemlje, ali nije. Sad se usmjerio na studij medicine. I prije nego izmašta nešto novo, želi postati ljekar.