Upoznavanje sa radom Gorske službe spašavanja Trebević

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić sa svojim saradnicima ugostio je predstavnike Udruženja Gorska služba spašavanja Trebević, koji su predstavili svoj rad, te predložili zajedničko djelovanje.

Načelnik Gorske službe spašavanja Trebević Edin Kazazić pojasnio je da su u potpunosti dobrovoljna, humanitarna i neprofitna organizacija čiji je osnovni zadatak operacije spašavanja na Trebevićkoj žičari, gdje im se nalazi stanica, ali i širem području planine Trebević.

“Imamo oko 30 aktivnih članova, a svi su certificirani za brdsko spašavanje. U našem timu imamo dva doktora medicine, dvije medicinske sestre, te vrlo solidnu opremu da odgovorimo svakom mogućem izazovu kako na žičari, tako i na širem području naše olimpijske ljepotice”, kazao je Kazazić.

Njegov zamjenik, inače profesionalni vatrogasac, Suvad Šubo rekao je da su uspješno izvršili više akcija spašavanja, te da je to rezultat redovnih vježbi i educiranja u tom polju. Kazazić i Šubo su naglasili da spašavanje nije njihova jedina aktivnost.

“Imali smo velike planove za 2020. godinu. Ticali su se promocije i organizacije raznih događaja na Trebeviću, ali kao i mnoge druge, poremetila nas je pandemija korona virusa. Ipak vjerujemo da ćemo stabilizacijom situacije biti u mogućnosti ostvariti naše planove, jer potencijal Trebevića je nevjerovatan. Polovinom godine namjeravamo pustiti u rad posebnu besplatnu mobilnu aplikaciju kojom će Trebević postati prva digitalno mapirana planina u regiji sa ocrtanim stazama i svim ostalim bitnim informacijama”, poručili su današnji gosti.

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić zahvalio se Kazaziću i Šubi na dolasku u Općinu Stari Grad, te pohvalio njihovo dosadašnje djelovanje.

“Trebevićka žičara, kao i vrlo atraktivni dijelove same planine Trebević nalaze se u općini Stari Grad. Smatram da bi bilo dobro da Općina Stari Grad i Gorska služba spašavanja Trebević započnu saradnju i osmisle zajedničko djelovanje, a o tome će definitivno biti riječi na sljedećoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite. ”

Sastanku su prisustovali i Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport i po ovlaštenju pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu, Selma Velić, pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica i Mehmed Janjoš, uposlenik Službe za obrazovanje, kulturu i sport.