Španija ukida ograničenja za putnike iz Velike Britanije i Japana

Španija je saopćila da službeno ukida ograničenja za putnike iz Velike Britanije od ponedjeljka.

Vlada kaže da će se Velika Britanija i Japan naći na listi zemalja na čije stanovnike ne utječu ograničenja za nebitna putovanja u EU, te da im neće trebati PCR test.

Ali vlada Velike Britanije i dalje snažno savjetuje da se ne moraju putovati u Španiju i većinu drugih zemalja EU. Turisti iz Velike Britanije koji idu u Španiju i dalje će morati u karantin po povratku.

EU trenutno odlučuje o proširenoj “bijeloj listi” zemalja čiji građani mogu slobodno ući u EU. Samo je sedam sa vrlo niskom stopom infekcije Covidom sada na listi.

To su: Australija, Izrael, Novi Zeland, Ruanda, Singapur, Južna Koreja i Tajland.

Portugal je već otvoren

Portugal je glavno odredište na britanskoj kratkoj “zelenoj” listi zemalja koje nemaju karantin. Turizam u Portugalu i Španiji ljeti se uveliko oslanja na britanske posjetitelje, a putnici iz Engleske, Škotske i Walesa počeli su letjeti za Portugal prošlog ponedjeljka.

Španija će omogućiti ljudima iz drugih zemalja koje nisu članice EU koje su cijepljene protiv Covid-19 da uđu u zemlju od 7. juna, rekao je premijer Pedro Sánchez. Uključit će američke državljane.

EU je odlučila da posjetiteljima treba omogućiti dolazak iz zemalja sa stopom incidence manjom od 75 slučajeva na 100.000 ljudi.

Pod tim uvjetima, putnici iz Velike Britanije bi imali pravo, ali postoje zabrinutosti u vezi s indijskom varijantom Covid-19.

Neke zemlje EU oklijevaju oko Velike Britanije, jer žele vidjeti kako će se odigrati nagli porast britanskih slučajeva povezanih s indijskom varijantom, prenosi BBC.