Uskoro LED javna rasvjeta duž cijelog šetališta Dariva – od Bentbaše do Kozije ćuprije

Šetalište Dariva uskoro će biti osvijetljeno sve do Kozije ćuprije modernom LED rasvjetom.

U prvom dijelu šetališta, kroz Aleju ambasadora javna rasvjeta je uvedena još 2018. godine gdje su rekonstrusana 34 stuba javne rasvjete i postavljene nove LED sijalice. Ovaj veliki projekat nastavljen je krajem prošle sedmice i to na dionici od Darive do Kozije ćuprije koja nikada nije ni imala javnu rasvjetu. Na ovom dijelu bit će postavljeno 58 stubova javne rasvjete, sa 58 LED svjetiljki.

Šetalište je pokriveno i video nadzorom instaliranim prije dvije godine na tri ulaza: na Bentbaši, Darivi (dječije igralište) i na Kozijoj ćupriji. Postavljene su kamere i uređaji za prenos signala do Prve policijske uprave koja ima direktni nadzor nad Alejom ambasadora. Za ranije izvedene radove javne rasvjete i video nadzora izdvojeno je skoro 80.000 KM.

Upravo započeti projekat ugradnje LED rasvjete na šetalištu Dariva – od tzv. alpinističke stijene do Kozije ćuprije u obuhvatu Zaštićenog pejzaža “Bentbaša” podrazumijeva radove na dionici dugoj 1.500 metara, a udaljena je svega dva kilometra od urbanog dijela Sarajeva.

Osim što će doprinijeti povećanju energetske efikasnosti na sistemu javne rasvjete u KS, energetski efikasna LED rasvjeta pozitivno će uticati i na zaštitu okoliša.

Manja potrošnja energije karakteristična je za LED rasvjetu, što znači i manje zagađenje.

Trenutno se vrše iskopi za izradu temelja, a u toku radova svaki temelj je vidno označen i ograđen radi šetača. Izvođač radova nastavlja s razmjeranjem i obilježavanjem preostalih temelja do Kozje ćuprije, a u ovoj sedmici je planirano betoniranje prvih temelja za postavljanje elektroopreme i stubova.

Vrijednost radova 124.817,95 KM, a izvodi ih firma “Step” dd Sarajevo.

Realizaciju projekta finansiraju Vlada FBiH sa 50.000 KM i JU “Zaštićena prirodna područja KS sa 75.000 KM. Općina Stari Grad je, putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica ovim projektom aplicirala prema Vladi FBiH, te ostvarila neophodne dogovore i konsultacije sa JU “Zaštićena prirodna područja KS”, finansirala izradu tehničke dokumentacije i troškove stručnog nadzora iznosom od cca 7.500 KM, saopćeno je iz Općine Stari Grad.