Danas novi val protesta u Srbiji i blokada više od 50 lokacija, novinari i njihove porodice dobile prijetnje

Organizatori blokada koje su održane prošle subote najavili su da će danas blokade puteva biti organizovane na više lokacija u Beogradu.

Kako su naveli, protesti će biti održani u oko 50 gradova u Srbiji.

Za one koji se oprijedele za auto-blokadu: vozite izrazito usporeno (5km/h) od 14 sati na potezu od Bubanj Potoka – do Aerodroma – do potpunog zaustavljanja! Također, usporena vožnja će biti na kružnim tokovima: Slavija, Autokomanda, Opština Novi Beograd, kao i po beogradskim mostovima“, saopšteno je medijima ranije iz Ekološkog ustanka.

Prošlog vikenda protesti su održani u brojnim gradovima u Srbiji, a subotnje blokade, prema najavama, bit će mnogo obimnije.

Ekološki ustanak pokrenut je zbog namjere vlasti, na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, da multinacionalnoj metalurško-rudarskoj korporaciji Rio Tinto dopusti otvaranje rudnika litija u zapadnoj Srbiji.

Demonstranti tvrde da bi planirani rudnik mogao biti ekološka bomba i izazvati opasno zagađenje vode, prvenstveno obližnje rijeke Jadar, i obradive zemlje.

Osim toga, bune se protiv mogućnosti koju novi zakon o eksproprijaciji otvara – da država provodi prenamjenu zemljišta za projekte od javnog značaja, i da tako čak prisvoji, odnosno eksproprira privatno zemljište.

Narodna skupština je sporni zakon već izglasala, ali predsjednik Vučić još ga mora potpisati da bi stupio na snagu.

Novinari i medijske kuće dobili prijetnje

Dan uoči najavljenih građanskih protesta u Srbiji nekoliko medijskih kuća dobilo je prijetnje.

Među njima je i televizija N1, a prijetnje osim što su upućene njenim zaposlenima adresirane su i na članove porodica zaposlenih.

Nekoliko prijetnji upućeno je putem društvenih mreža i elektronske pošte.

U jednoj objavi na Twitteru, osoba sa korisničkim imenom @JerinaOpicena napisala je: “U subotu kada @N1infoBG počne sa huškanjem na bratoubilački rat, upasti na @N1infoBG prekinuti program, ne vršiti nasilje, sve ih isterati na ulicu. Ne može niko ilegalno poslovati u Srbiji, propagirati fašizam, pozivati na građanski rat. Ako država ne reagujemo #Mi333 hoćemo“.


U drugoj poruci koja je stigla na mail adresu redakcije, osoba koja se predstavlja kao Simo Perić napisala je: “Moje podatke imate. Nije lažni profil. Želim reći da sutra ne plačete šta se dogodilo ili šta se vašim bližnjim dogodilo. VI , baš VI , N1 ste uzrok , povod i bićete žrtve. Ne vjerujete?“.

Televizija N1 je o ovim prijetnjama obavijestila nadležne institucije i Stalnu radnu grupu za bezbjednost novinara.