Foto/ Općine Stari Grad i Istočni Stari Grad zajedno realizuju sanaciju puta kroz Gornje Biosko

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić i načelnik Opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović potpisali su danas Sporazum o zajedničkom projektu sanacije i asfaltiranja lokalnog makadamskog puta kroz selo Gornje Biosko.

Ovim sporazumom Općina Stari Grad i Opština Istočni Stari Grad u jednakim omjerima će finansirati sanaciju puta koji predstavlja izuzetno važnu putnu komunikacija za oko 50 domaćinstava ovog naselja.

Projekat će koštati 133.960 KM, što znači da će općine izdvojiti po 66.980 KM.

Ova saradnja, najavljena u vremenu političke nestabilnosti na nivou cijele zemlje, primjer je kako ove dvije lokalne zajednice uspješno funkcionišu uprkos blokadama na višim nivoima vlasti, te kako su im briga o građanima i njihove potrebe na prvom mjestu.

Upitani da to prokomentarišu, obojica načelnika složili su se da se radom za dobrobit građana stvora i bolji politički ambijent.

Govoreći o samom projektu, načelnik Hadžibajrić pojasnio je da on podrazumijeva sanaciju oko 1.500 metara puta.

Sanacijom puta ćemo poboljšati uslove za stanovnike 50-ak domaćinstva u naselju Gornje Biosko, što nije mali broj. Taj put nikada nije rađen niti saniran“, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Nadovezao se i na brojne druge projekte koje su ove dvije općine zajedno realizovale.

Stari Grad i Istočni Stari Grad posljednjih godina zajedno su realizovali više od deset projekata za dobrobit građana obje općine po pitanju infrastrukture, elektrifikacije, rasvjete, vodovoda i kanalizacije. Pri tome jedino što smo gledali je dobrobit naših građana i bilo bi mnogo bolje kada bismo u medijima imali više takvih priča i primjera dobre saradnje, ali nažalost o tome se rijetko govori u medijskom prostoru“, naglasio je Hadžibajrić.

Načelnik Opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović pojasnio je da se predmetna dionica nalazi na području općine Stari Grad, odnosno FBiH.

Realizacijom ovog projekta ćemo pomoći ljudima povratnicima u svoje naselje da im obezbijedimo bolji kvalitet života. Oni u opštini Istočni Stari Grad ostvaruju zaposlenje ili prava oko školovanja, a žive u općini Stari Grad. Takvih primjera ima i u Istočnom Starom Gradu, gdje ljudi žive, a svoja prava i obaveze ostvaruju u Starom Gradu. Zato su ovakvi projekti važni“, izjavio je Gašanović, te izrazio nadu da će dobra saradnja nastaviti i u budućnosti.

Iz Općine Stari Grad razgovarali su i sa stanovnicima naselja Gornje Biosko, koji nisu krili zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta, koji treba početi na proljeće.

Vojo Radonja od rođenja živi na ovom lokalitetu.

Nama je ovaj put neophodan. Ja živim ovdje 60 godina i svjedok sam da se put nikada nije radio. Biće nam puno lakše, svaka infrastruktura je dobrodošla i šta god se uradi nama znači, a pogotovo put“, kazao je Radonja.

Slično mišljenje dijeli i Novica Gaco koji je izrazio zahvalnost zbog najavljene sanacije.

Put je loš i bez asfaltiranja ništa se ne može riješiti. Drago mi je što će se početi raditi, to je nešto pozitivno za sve nas mještane. Već se uradio jedan dio puta prošle godine i to nam je dosta olakšalo, a nastavak u dužini od jedan i po kilometar će nam znatno olakšati život“, poručio je Gaco.