Granična policija spriječila pokušaj neovlaštenog prometa vojnom opremom

Foto: GPBiH

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, 24. decembra 2019. godine, na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanska Gradiška, spriječili su nezakonit promet 17 komada metal detektora marke CEIA, tip Mil D1, koji spadaju u vojnu opremu.

Otkriveni su prilikom detaljnog pregleda priključnog vozila, bh. nacionalnih oznaka, na drugoj liniji graničnih provjera. Vozilom je upravljao državljanin BiH.

Daljnjim operativnim radom, pripadnici GPBiH došli su do saznanja da se u vezu sa ovim događajem dovodi još dvoje bh. državljana. Pretresom objekata koje koriste spomenuto dvoje bh. državljana na području Sarajeva, pripadnici GPBiH pronašli su još 13 komada metal detektora, a potom još dva na drugoj lokaciji, također u Sarajevu.

O ovom događaju su obaviješteni tužilac Tužilaštva BiH i sudija Suda BiH. Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe“, protiv osumnjičenih Tužilaštvu BiH bit će dostavljen izvještaj o krivičnom djelu.

Otkriveni metal detektori, ukupno 32 komada, i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti i bit će predati u depo Suda BiH. Pripadnici GPBiH nastavljaju rad na ovom slučaju, saopćeno je iz Granične policije Bosne i Hercegovine.