Savjeti za savršeno kuhanu rižu

Tajna savršeno kuhane riže krije se zapravo u omjeru vode.

Čini se jednostavno skuhati običnu rižu, no činjenica je da većini ispadne ili prekuhana ili nedovoljno kuhana.

Najčešće korištena metoda kuhanja riže je u omjeru 2:1 i ona se smatra  pogrešnom.

Na pakovanjima riže često su napisane krive upute jer se savjetuje dodavanje prevelike količine vode pa ona nakon kuhanja bude kašasta.

Omjer vode i riže 1:1  je savršen uz mali dodatak ako se u obzir uzme isparavanje vode. Kuhanje tako neće rezultirati ljepljivom kašom. Količina vode koja se dodaje mimo tog omjera ovisi o tome koliko dugo je potrebno rižu kuhati i svaka osoba bi to trebala procijeniti sama. Bijela riža se skuha brzo pa je dovoljno 3/4 šoljice vode na omjer 1:1.

Smeđoj riži je potrebno otprilike dvostruko vrijeme da bi bila kuhana kako treba pa je važno dodati više vode predviđene za isparavanje. Na šoljicu smeđe riže treba dodati 2 do 2 i 1/4 vode. Smeđa riža se može kuhati i u većoj količini vode poput tjestenine i na kraju iscijediti.

Treba li rižu ispirati?

Ispiranje se preporučuje  kako bi se uklonio suvišni škrob, kako riža ne bi kasnije bila ljepljiva. S ispiranjem riže ne treba pretjerivati i očekivati da to treba raditi sve dok voda ne bude posve bistra. Dovoljno je nekoliko ispiranja kako bi se uklonio najveći dio škroba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)