Uz ove narodne lijekove pobijedite prehladu i gripu

Sezona prehlada i viroza je počela. Donosimo vam neke jednostavne narodne lijekove i pripravke koji mogu prevagnuti u korist zdravlja čak i ako su uzroci bolesti već napali vaš organizam. Ključ svega je u jačanju imuniteta kao i održavanje lične higijene. Bakterije i virusi se često prenose dodirom te je pranje ruku neophodno za prevenciju. Istraživanja su pokazala da su fizički aktivniji ljudi otporniji na sezonske prehlade. Pročitajte šta je to najbolje za jačanje vašeg imuniteta.

Jedite voće i povrće svaki dan

Kad je riječ o hrani koja potiče naš imuni sistem da se učinkovitije bori protiv bolesti, nema zamjene za voće i povrće. Čajevi i pripravci pripremljeni s nekim začinima, stimulišu imuni sistem i pomažu u borbi protiv bolesti. Većina ih se poslužuje vruća, dok se pari. To nije slučajno jer pare ublažavaju upalu disajnih puteva. Različite kulture imaju svoje drevne recepte u borbi protiv prehlade i gripe.

Španci prehladu tjeraju čajem od bijelog luka

U Indiji je popularan lijek protiv prehlade “žuto mlijeko”, tačnije – napitak od jedne kašike kurkume koja se sa kašikom meda rastopi u toplom mlijeku. Kurkuma potiče rad imunog sistema, a med je jedini zaslađivač koji ima i nekih nutricionističkih koristi, prenosi 24sata.hr.

Španci prehladu tjeraju čajem od bijelog luka, meda, limunovog soka i vode. Bijeli luk stimuliše rad imuniteta pa ćete se lakše i brže oporaviti.

Jedan je od savjeta, koji je odličan i kao prevencija i kad se već pojave prvi simptomi prehlade, gripe ili viroze, čaj od đumbira. Uzmite komadić korijena svježeg đumbira, dugačak oko dva centimetra, i sitno ga nasjeckajte ili naribajte i prelijte kipućom vodom. Neka odstoji pet do deset minuta pa ga popijte. Tako tri puta na dan, prenosi 24sata.hr.

Med, limun i zeleni čaj će vam također pomoći pri ozdravljenju i lako su dostupni.

Kadulja protiv kašlja

Kombinacija kadulje i meda ublažit će kašalj i pospješiti čišćenje disajnih puteva. Kao dobru alternativu lijekovima za iskašljavanje, mnogi preporučuju i da nekoliko kapi ekstrakta kadulje stavite u toplu vodu ili u čaj koji inače pijete.