Amra Deliomerović: Da je živ kao što je Sarajevo

Žera bi rek’o: ”Kad suze govore, istina razvaljuje i svaka riječ me obori s nogu…”

Posljednjih par dana hvatam sebe kako stalno tražim izvor boli u donjem dijelu leđa, mada, nepridavajući mu nikakav veliki značaj. Večeras skidajući sve nakupine jednog utorka, misli, želja, pod vrelim tušem pronalazim izvor boli. ”A to je to…”, tiho kažem i suze se počinju miješati sa vodom iz tuša. Vrele.

Moj djed, koji više nije s nama skoro četiri godine, mi je jednog proljeća pravio ljuljačku. Bilo mi je svega šest godina. Naravno da sam tvrdoglavo htjela sad i odmah da je probam i da me mnogo ljulja i pala sam na leđa. Bila sam jako ljuta na djeda! Zaboga on je bio kriv zbog mog pada. Pored mora lijepih momenata, koje mi je podario, jednog srebrenog malog lančića sa privjeskom od kamena opala neposretno prije smrti, ostavio mi je i dva malena ožiljka na leđima, dvije malene rupice, koje me podsjećaju koliko sam imala dobru i vrijednu osobu u svom životu.

Ne volim januare i sive dane, jer početkom jednog januara, otac me nazvao i rekao mi to što nisam željela nikada da čujem.

Brinuo se djed oko tog što sam se ja stalno brinula za fakultet i što sam puno učila. Žao mi je što nije uspio da dočeka da mu kažem da je gotovo i da sam završila, da ne brinem više. Mislim da je sada sretan što sam u Sarajevu, a i tužan što nisam kod kuće… opet nisam kod kuće. Djede, u redu je. Dobro mi je. Stvarno jeste. Zar se ne sjećaš kako dobro znam negodovati kada mi nije dobro i da mijenjam. Ne brini.

Voljela bih da ovdje odeš u džamiju. Pa da onda odemo popiti kafu i da gledaš sve te ljude i sve bih polako s tobom. Znam da bi i ti zavolio ovo mjesto. Pokušala bih učiniti čudo i zaustaviti sva vozila, utišati buku i pojačati ti zvuk ezana i kovače.

Zadnjih dana nisi jeo. Voljela bih te vidjeti kako jedeš sarajevske ćevape i uživaš miris kafe. Mama je do skoro iznosila šoljicu i za tebe. Svi se pravimo da smo se navikli, a nismo. Nego svako taj nedostatak drugačije podnosi. Tebe više ne boli. A ja te i dalje volim. I dobro mi je…

Ako ste imali priliku da odrastate uz majke i djedove, imali ste sretno djetinjstvo.