Uništena i izmještena nekropola stećaka u Istočnom Sarajevu zbog gradnje hotela

Nekropola stećaka na lokaciji Mladice, u Lukavici, opština Istočno Novo Sarajevo, nijemi je svjedok jednog vremena koji nam otkriva kulturni identitet našeg kraja i kulturno-historijsko bogatstvo, izmještena je sa svoje sekundarne lokacije u aprilu prošle godine. Pored toga što je izmještena, nekropola stećaka je i uništena. Za ovo ni nakon skoro 9 mjeseci još niko nije odgovarao, piše Frontal.

Izmještanje i uništavanje stećaka dogodio se krajem aprila ove godine kada je na predmetnoj lokaciji počela gradnja poslovnog objekta. Opština Istočno Novo Sarajevo na čelu sa načelnikom Ljubišom Ćosićem (SNSD) prodala je predmetnu lokaciju preduzeću „Brčko gas“ d.o.o Brčko 2018. godine za 110.000,00 KM te dala saglasnost za izgradnju novog objekta. Na njoj se nakon izmještanja i uništavanja grupe stećaka, gradi novo „kulturno bogatstvo“ te opštine, hotel.


Bahatost i nebrigu prema stećcima načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiše Ćosića, nastavilo je preduzeće RADIS d.o.o Istočno Sarajevo koji su izradili urbanističko-tehničke uslove koji su bili osnov za izdavanje lokacijskih uslova, a pri tome nisu tretirali grupu stećaka lociranih na navedenom lokalitetu. Dakle, više nego evidentno je da je preduzeće RADIS bilo dužno da evidentira stećke kako bi se zabranila gradnja novog objekta na toj lokaciji.

Uništavanje je dalje nastavljeno pod odgovornošču gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića (PDP). Sve inspekcije koje su bile dužne da obustave bilo kakvu dalju radnju na predmetnoj lokaciji su u nadležnosti Grada Istočno Sarajevo, tako da je Vuković najdirektnije odgovoran što inspekcije nisu uradile svoj posao.

Prema članu 85. Zakona o kulturnim dobrima (Službeni Glasnik Republike Srpske broj 11/95 i 103/08) jasno stoji da je dislokacija nekropole sa stećcima moguća ali samo u izuzetnim slučajevima i ako za to postoje opravdani razlozi. U ovom slučaju opravdanih razloga za izmještanje nije bilo, osim ako stranačke kolege Ćosić-Kojić ne smatraju gradnju malog hotela „slučajem od izuetne važnosti“.

Ukoliko se utvrdi da je došlo do oštećenja ili uništenja nacionalnog spomenika pokreće se postupak kod nadležnog tužilaštva u cilju utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja počinilaca. U slučaju izmještanja i oštećenja nekropole stećaka u opštini Istočno Novo Sarajevo ništa do sada nije poduzeto niti je pokrenut postupak protiv počinioca.


S obzirom da su radovi na predmetnoj lokaciji nastavljeni i da se uskoro može očekivati novi hotel, sve ukazuje na činjenicu da inspekcijski organi Grada Istočno Sarajevo i Republičkog tužilaštva RS nisu preduzeli nikakve mjere, a sudbina stećaka ostaje neizvjesna i prepuštena na milost Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

O ovom problemu stav i mišljenje na svojoj Facebook stranici iznio je i kolumnista, Dragan Bursać.
„Pazite ovamo! Ovo što vidite su stećci koji se u našoj zemlji tretiraju kao najobičniji otpad i koji završavaju ili na deponijama smeća ili kao loš graševinski materijal na PIK oglasima.
Najkonkretnije, lokalni tajkun u Lukavici gradi turbo-folk hotel na mjestu nekropole stećaka koju kako vidite razara. Potpuno nekažnjeno! Tuga i žalost do neba. Nekažnjena, dabome“, istakao je Bursać.