Anketa: Mladi muškarci u Sarajevu ne bi branili BiH ukoliko bi se desio rat

U redovnim anketama Sarajevske sehare trudimo se pratiti trendove, zanimljiva pitanja izvuči iz naše svakodnevnice, razgovora u tramvajima, problemima građana i slično. 

I ovaj put je bilo nešto tako. Iz diskusije nekoliko mladića o tome da li bi oni danas branili državu ukoliko bi se desio rat, mi smo napravili anketu. Neki od tih mladića kazali su da bi branili svoju domovinu, drugi da bi odmah napustili državu jer im Bosna i Hercegovina ništa nije pružila. A mi smo čekali vaše mišljenje.

Glasalo je oko 1.500 naših sugrađana, a većina ih je glasala za “NE”, tačnije 55 posto. Među njima su najzastupljenije bile mlađe muške osobe do 35 godina.

Da bi ratovali glasalo je 45 posto građana, ali ono što je iznenađujuče jeste da je za taj odgovor glasalo poprilično mnogo žena, kao i starije populacije.

Ako poslušamo glas većine, građani Sarajeva ne žele ratovati. Da li se svijest probudila u svijetu, da li je ništavost rata shvaćena, da li smo naučili da u ratu nema pobjednika, ne znamo sa sigurnošću, ali znamo da su sugrađani poslali jaku poruku političarima koji zveckaju oružjem, koja bi nekako zvučala ovako “Ko će ba ratovati, imam ja pametnijih poslova”?!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)