Bh. tvrđave kao vječiti simboli jednog vremena

Simboli srednjovjekovnog perioda bosanske države, tvrđave, vječiti su spomen na turbulentna vremena i život na ovim prostorima. Donosimo vam priču o nekoliko najočuvanijih.

Stari grad Srebrenik prvi put se spominje 1333. godine u povelji bosanskog bana Stjepana Kotromanića. Zbog nepristupačnosti, kula je odolijevala brojnim vojskama. Stari grad je podignut na stijeni koja se izdiže od okolnog terena u visini od oko 50 do 70 m. Od Srebrenika je udaljen 7km. Bio je dom Stjepana Kotromanića sve do njegove smrti, a danas je jedan od najočuvanijih dvoraca iz srednjovjekovnog perioda.

Tešanj se prvi put spominje u povelji Stjepana Tomaševića 1461. godine. U Osmanskom Carstvu bio je sjedište kadiluka te dolaskom Austro-Ugarske počinje izgradnja puteva, bolnica kao i razvoj poljoprivrede. Tešanjska tvrđava je jedna od najočuvanijih u Bosni i Hercegovini, a općina Tešanj važi za jednu od najrazvijenijih u našoj državi.

Prelijepi Kastel na Vrbasu – čuvar Banjaluke stoljećima. A znate li legendu o Safikadi, banjalučkoj verziji Romea i Julije? Legenda o Safikadi, ili Safikaduni ima više verzija. Prema jednoj, prelijepa Banjalučanka bila je unuka Ferhad-paše Sokolovića, prema drugoj kćerka uglednog bogatog Banjalučanina. Zaljubila se u turskog askera, ali je on poginuo u borbama, zbog čega se obučena u vjenčanicu bacila pred top koji je označavao podne s tvrđave Kastel. Njene poslednje riječi bile su: “Vjerna sam ti do groba.” Druga verzija, više vjerovatna, govori da je u pitanju bio austrougarski vojnik i da ta ljubav nije mogla da živi iz kulturoloških razloga. Njen otac i komandant tvrđave odlučili su da rastave dvoje mladih pa su vojnika poslali u borbe na istok gdje je on poginuo, a nju su htjeli udati za drugog. Čuvši te vijesti Safikada je stala pred top. Tobdžija je već stavio zapaljenu baklju na grlo topa kada je ugledao djevojku koja je prislonila grudi na otvorenu cijev i obgrlila je rukama. Uspjela je samo reći: ‘Bit ću ti vjerna.’ Njeno mrtvo tijelo palo je na mjesto današnjeg spomenika gdje ljudi pale svijeće za ljubav koja vječno traje. U koju god verziju da vjerujete, poruka je ista. Safikada je radije izabrala smrt nego život s nekim koga njeno srce nije biralo. 2011. godine prvi put izvedena je opera o Safikadi. Autor teksta i libreta je publicista Slavko Podgorelac, a kompozitor je Muharem Insanić.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)