Tarik Jažić: Šta te muči, Tamaguči!?

Prije iPhone-a i Galaxy-a, prije Nintendo Switch-a ili čak Pokémon Mini, “IT” uređaj koji se mogao pronaći u džepu svakog školarca bio je Tamagotchi, maleno plastično jaje u kojem se nalazio prvi svjetski “digitalni kućni ljubimac”. Međutim, za razliku od današnjih tehnoloških dostignuća kojima su djeca okupirana, Tamagotchi je kreirao generaciju djece kod kojih se razvijala empatija i koja su naučila da vole i da se brinu za druge, pa makar to bio i njihov digitalni kućni ljubimac.

Bandai – japanski proizvođač igračaka koji je izumio Tamagotchi 1996. godine došao je na ideju da stvori novog Tamagotchija za novu generaciju djece – Tamagotchi On, novu verziju klasične igračke. Novi Tamagotchi dosta podsjeća na starog. Crno-bijeli zaslon zamijenjen je sa zaslonom u boji, cijena se povećala sa 17,99 USD, koliko

je koštao originalni Tamagotchi, na novu cijenu od 59,99 USD. Ključne karakteristike su ostale nepromijenjene. Tamagotchi On nije namijenjen samo privlačenju odraslih nostalgičara, već i kreiranju potpuno nove filozofije odrastanja djece uz tehnološka dostignuća.

Tamagotchis su digitalna bića sa daleke planete Tamagotchi. Cilj je pronaći Tamagotchi jaje o kojem djeca vode računa i kojeg odgajaju od njegovog samog rođenja, pa sve do odrasle dobi kada se Tamagotchi može oženiti i “razmnožiti”. Briga o Tamagotchiju je jednostavna – hranite ga, kupate i igrate se s njim. Današnji Tamagotchi je razvijen kao Android aplikacija, gdje je obrazac igre dosta usavršen. Cilj je o Tamagtchiju se brinuti što bolje, kako bi njegova životna dob bila što duža, jer ako Tamagotchi umre zbog vaše nebrige, morat ćete kupiti novog. Tamagotchi On je uveo mogućnost i online povezivanja sa drugim Tamagotchijima širom svijeta, a zbog sigurnosti djece ova opcija je ograničena te nije moguće komunicirati sa osobama koje ne poznajete.

I dok danas djecu muče različiti problemi sa njihovim profilima na društvenim mrežama, sa mobilnim aplikacijama koje zaštopaju, sa “čelendžima” koje pokušavaju uraditi kako bi bili “in”, novi Tamagotchi On se rađa. Umjesto bullyinga i cyberbullyinga, razvijajmo empatiju kod djece – neka rastu uz kultno pitanje “Šta te muči, Tamagotchi!?”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)