BiH: Prirodni fenomeni za koje se ne zna kako su nastali

Kamene kugle, pješćane piramide i vrtače samo su neki od prirodnih fenomena skrivenih u srcu Bosne i Hercegovine. Još uvijek nije potpuno jasno kako su nastali. 

Rijeka Šujica

Izvor: Dron.ba

Kroz naselje Šujica protiče istoimena rijeka koja važi za najkrivudaviju. Ovo područje bilo je nekada strateški važno jer je ovuda vodio put iz Salone (današnji grad Solin) prema unutrasnjosti Dalmacije. I danas se ovdje križaju putevi prema Kupresu, Livnu i Tomislavgradu. Šujica je rijeka ponornica koja teče kroz Šujičko i Duvanjsko polje od sjevera prema jugu.

Vrtače

Izvor: Dron.ba

Na području općine Bosanski Petrovac, u selu Kapljuh, nalazi se još jedan prirodni fenomen – vrtače.Vrtače ili ponikve su zatvorene depresije, najčešće ovalnog oblika, od metarskog do dekametarskog prečnika i dubine. Obično se tretiraju kao elementarni površinski oblici kraškog procesa. Njihove dimenzije u pojedinim slučajevima mogu dostići i nekoliko metara.

Kamene kugle

Kod Kaknja u  selu Zlokuće nalazi se nekoliko kamenih magmatskih kugli. U Banja Luci, u selu Trn, bile su promjera 30-40 cm. U Laktašima, nedaleko od centra naselja Slatina, pronađena je kugla, za koju se procjenjuje da teži oko 10 tona i prečnika je oko 2 metra. Do polovine je ukopana u potočić koji u toku ljeta ostane bez vode, a na njenoj površini vidljiva su udubljenja po njenom središnjem dijelu. Sada je turistička atrakcija i do nje se dolazi utabanim i obilježenim šumskim putićem. U Teočaku, kod Fethija džamije, nalazi se osam kamenih kugli. Pravilnog su oblika, ali im površina nije glatka. Materijal je granit. U kasnijoj fazi na nekim kuglama su izdubljenje rupe. U blizini Vareša, u selu Ponikve, stoji izdužena kugla od četiri tone, pronađena 1970.  ispod korijenja oborenog bora.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)