Bliži se vrijeme ispitnih rokova: Na koji način povećati koncentraciju?

Bliži se vrijeme ispitnih rokova, kada su studenti izloženi velikom pritisku i stresu, a nerijetko se dešava da imaju po nekoliko ispita u jednoj sedmici.

Studenti često imaju težak izazov pred sobom – savladati obimno i veoma zahtjevno gradivo. Mnogi studenti imaju probleme sa koncentracijom i teško im se fokusirati kako bi ostvarili što bolje rezultate na ispitima. Na koji način riješiti ovaj problem?

Rasporedite svoje vrijeme kvalitetno

Započnite svoj dan tako što ćete na list papira zapisati sve što želite obaviti toga dana. Na taj način ćete imati u glavi stvarnu sliku svojih obaveza, te ćete manje razmišljati o odmoru, gledanju filmova, serija i sl. Imat ćete svijest u glavi da morate u potpunosti završiti jednu aktivnost, kako biste se mogli prihvatiti druge.

Udaljite se od svog telefona na nekoliko sati

Ovo mladima predstavlja veliki izazov, ali najidealnije rješenje bi bilo kada bismo se mogli u potpunosti isključiti sa društvenih mreža tokom ispitnih rokova. Na taj način biste se mogli efikasno odmarati tokom pauza od učenja, a ne biste ulazili na društvene mreže koje često znaju biti zamorne. Ukoliko se ipak ne želite “isključiti” sa društvenih mreža, potrudite se barem da telefon ostavljate u drugoj sobi tokom učenja. U slučaju da bude pored vas, stalno ćete razmišljati o poruci koju vam je možda poslala prijateljica ili prijatelj.

Motivišite se prije početka učenja 

Na YouTubeu možete pronaći mnogo videa o motivaciji, uspjehu, trudu i realizaciji zadanih ciljeva. Euforija i pozitivnost bi vas mogle držati čak i po nekoliko sati, što je dovoljno kako biste savladali određeni dio gradiva.

Udobno mjesto za rad

Obzirom da ćete se sa knjigom družiti i po nekoliko sati, najbitnije je pronaći neko udobno mjesto u vašem domu, kako biste se osjećali komforno i kako ne biste poželjeli da odustanete nakon kratkog vremenskog perioda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)