Milion uginulih morskih ptica u Tihom okeanu zbog naleta tople vode

U zadnjih dvanaest mjeseci je nad Tihim okeanom uginulo oko milion morskih ptica, a kako stručnjaci navode razlog je ogromna struja tople okeanske vode, koja se popularno naziva ‘Blob’ odnosno mrlja.

Stručnjaci su rekli kako se radi o jednom od najvećih masovnih odumiranja u nedavnoj historiji.

Između ljeta 2015. i proljeća 2016. godine uginulo je od gladi skoro milion tankokljunih njoraka, a njihova beživotna tijela more je izbacilo duž zapadne obale Sjeverne Amerike, od Kalifornije do Aljaske.

Ova nakupina tople vode nastala je zbog dugogodišnjeg okeanskog toplinskog vala. Taj je val krenuo 2013. godine, a intenzivirao se tokom ljeta 2015. zbog snažnog vremenskog fenomena nazvanog El Nino. Nakon nekog vremena stvorio je Blob, odnosno područje okeana veliko 1.600 km koje je bilo toplije za tri do šest stepeni Celzijevih.

Tih nekoliko stepeni više prouzročilo je pustoš u morskom ekosustavu. Došlo je do velikog smanjenja količine mikroskopskih algi kojima se hrani niz životinja, od škampi do kitova. S druge strane, zbog toplijeg okeana došlo je do masovnog cvjetanja štetnih algi koje su prouzrokovale smrt mnogih morskih organizama.

More je na obalu izbacilo oko 62.000 uginulih ili umirućih tankokljunih njoraka, ali ukupan broj uginulih ptica vjerojatnije je bliži milionu, procjenjuju stručnjaci i upozoravaju da još uvijek nije poznato koliko će vremena trebati populaciji te vrste za oporavak, ako će se uopće u potpunosti oporaviti zbog “trendova globalnog zagrijavanja i povezane vjerojatnosti učestalijih toplinskih valova”.

Još jedna mrlja zagrijane vode pojavila se krajem godine na istočnoj obali Novog Zelanda. Toliko je velika da se može uočiti iz svemira. Prostire se na milion kvadratnih kilometara, što je područje veće od Teksasa. Voda je na tom području za pet stepeni Celzijusa toplija nego što je prosjek za to doba godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)