Bosanac koji je postigao najpoznatiji autogol u historiji Turske

Bivši fudbaler  Željezničara, Vojvodine, Besiktasa Sead Halilagić prije 17 godina ostvario je dječački san i golom riješio pobjednika gradskog derbija i prvaka Turske. Na njegovu i žalost njegovog tima postigao je autogol.

Sead Halilagić je ovih dana ponovo dospio u žižu sportske javnosti nakon objavljivanja pete zbirke poezije pod nazivom ”Garib”. Čovjek koji je ostavio dubok trag u slavnom turskom klubu, pokušao je kroz jednu od svojim poema, da se oslobodi “duhova prošlosti” i da na specifičan način progovori o famoznom autogolu protiv Galatasaraya koji je u sezoni 1999/2000. riješio pitanje šampiona.

Derbi meč Besiktasa i Galatasaraya prije 17 godina završen je rezultatom 1:1 i Besiktas je ispao iz trke za prvaka Turske te sezone, a gol odluke je postignut kada je stoper  Halilagić vratio loptu golmanu koji se nije snašao i ona je završila u mreži.

Halilagić ističe da je dok je bio dijete stalno sanjao da postiže gol odluke u zadnjoj minuti meča. Sanjao je i dosanjao da postigne gol koji će ostaviti trag na njegovu fudbalsku karijeru.  Uspio je postići takav gol u meču protiv rivala Galatasaraya, ali ne u korist svoje ekipe. On je rekao kako je poslije meča bio jako tužan i razbolio se. Ovaj gol ostao je upamćen u fudbalskoj javnosti jer je bio odlučujući za derbi i cijelu sezonu 1999/2000. godine.

Taj gol je uzrokovao pad karijere i golmana i Seada Halilagića. Sead ističe da i sada kad sa tribina gleda utakmice i kada čuje kako navijači psuju igračima koji griješe sjeti se tog gola i pomisli kako li su njemu psovali tog dana.

O tome kako se osjeća kada se dvije decenije kasnije sjeti autogola protiv vječitog rivala, Halilagić je dočarao u jednoj strofi pjesme ”Fudbal je naša priča”:

“I tada posivim, kao današnje nebo nad Istanbulom. Kao lica slijepih uličnih zabavljača, muzički odgojenih. Kao radni kostimi radenika, duž raskopane ulice Nezavisnosti, angažovanih da cikularima režu kamen i postavljaju nove šine za stari crveni tramvaj”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)