Britanija napušta EU – kako će se to odraziti na putovanja i turiste?

Velika Britanija napušta Europsku uniju večeras u ponoć prema srednjoeuropskom vremenu, tačnije u 23 sata prema vremenu u Londonu. Nakon toga ova otočna država ulazi u tranzicijski period koji će trajati 11 mjeseci, tokom kojih će uslijediti mnoge promjene, koje će se odraziti i na način putovanja, piše CNN.

Tri i po godine nakon referenduma, 31. januara Brexit konačno počinje. Velika Britanija će ostati usko povezana s EU tokom perioda tranzicije, ali će se do 31. decembra 2020. morati utvrditi novi trgovinski dogovor, sigurnosni sporazum i zakoni o imigraciji.

Europski parlament je u aprilu 2019. godine donio odluku da građani Velike Britanije tokom perioda tranzicije mogu nastaviti putovati u granicama EU bez vize.

Tokom tranzicijskog perioda, koje počinje 1. februara, ništa se neće promijeniti u vezi s putovanjem na relaciji Velika Britanija – Europska unija, sve do 31. decembra. Građani će moći putovati u Europsku uniju kao i do sada. Neće biti potrebna viza, kao ni dokaz o povratnoj karti“, izjavio je Tom Jenkins, izvršni direktor Europske turističke asocijacije, prenosi Index.hr.

Po svemu sudeći, britanski turisti koji putuju u zemlje Europske unije neće imati nikakve probleme, ako u njima ostaju manje od mjesec dana.

Međutim, Velika Britanija i EU ne mogu legalno početi pregovore o svojim budućim odnosima sve do februara, pa još nije jasno kako će turisti biti tretirani od 2021. godine.

Bivša britanska ministrica za međunarodni razvoj Priti Patel izjavila je da će, kako god dogovor protekao, sloboda kretanja i mogućnost da građani Europske unije rade u Velikoj Britaniji bez vize biti ukinuta.

Trenutno postoje planovi da Velika Britanija od sljedeće godine postane dio nove organizacije “European Travel Information and Authorization System”, koja će omogućiti građanima koji nisu dio Europske unije putovati bez vize, iako postoji mogućnost da ona do 2021. ne bude pokrenuta. Ovaj sistem omogućio bi Britancima putovati u Schengenskoj zoni bez vize uz naknadu od 7 eura, a “karta” bi trajala tri godine i mogla bi se kupiti online, ali sudjelovanje Britanije u ovom sustavu ovisi o njihovom parlamentu koji treba omogućiti iste uvjete građanima Europske unije i primijeniti sličan elektronski sustav autorizacije prilikom putovanja.

Građani bi, prema dosadašnjim anketama, bili zadovoljni ovakvim ishodom, prije svega jer je to jeftino rješenje koje ne zahtijeva mnogo komplikacija i papirologije.

Ipak, velika je vjerojatnost da Velika Britanija i Europska unija neće postići sporazum do kraja 2020. godine, što bi, barem na neko vrijeme, moglo prekinuti slobodno putovanje između njih.

Hoće li biti promjena na aerodromima i terminalima trajekata?

Na samom početku tranzicijskog perioda neće biti mnogo promjena, europski posjetitelji će i dalje putovati s ličnim kartama i elektronskim pasošima, ali čak i ako sporazum bude bio postignut do kraja godine, moguće je da će strani putnici morati koristiti posebne linije na aerodromima i trajektnim terminalima.

To bi moglo dovesti do znatnog povećanja kašnjenja letova i polazaka trajekata, zbog čega bi na aerodromima i lukama moglo dolaziti do veće gužve nego sada. Problem bi mogao nastati u vezi s onima koji iz EU putuju u Veliku Britaniju s osobnim iskaznicama, što vjerojatno neće biti moguće od sljedeće godine.

Šta će se dogoditi s automobilskim prometom?

Putovanje automobilom, tunelom ispod La Manchea ili trajektom, u EU i iz Europske unije ostat će nepromijenjeno do kraja 2020, ali će poslije toga građanima Velike Britanije najvjerojatnije biti potrebna internacionalna vozačka dozvola, kao i različiti dokumenti ovisno o zemlji u koju putuju.

Osim toga, vozači će morati nabaviti posebni “zeleni karton” kod svoje osiguravajuće kompanije.

Ovaj problem može se riješiti tijekom pregovora, pa je moguće da će EU prema britanskim vozačima biti manje zahtjevna.

Hoće li Britancima biti potrebno putno osiguranje?

Europska kartica za zdravstveno osiguranje, koja garantuje zdravstvenu njegu svom nositelju, vrijedit će tijekom tranzicije, ali to će se vjerojatno promijeniti od 2021. godine. Malo je vjerojatno da će Velika Britanija ostati dio ovog sustava, što znači da će njeni građani morati plaćati zdravstveno osiguranje prilikom putovanja.

Hoće li telefonski računi biti veći?

Prema sporazumu iz 2017. godine, građani Europske unije ne plaćaju roaming kada su u okviru zemalja EU, što će ostati nepromijenjeno tijekom implementacije. Međutim, nije poznato hoće li se sve vratiti na staro od 2021.

Za sada se savjetuje da Britanci prije putovanja provjere uvjete sa svojim provajderima kako poslije putovanja ne bi morali plaćati astronomske račune. Za sada nijedna mreža u Velikoj Britaniji nije govorila o povratku roaminga za građane EU, ali bi nedostatak propisa u Europskoj uniji mogao dovesti do toga da roaming bude skuplji za putnike iz Velike Britanije.

Jeftine ponude za britanske turiste?

Otkako je održan referendum o izlasku Velike Britanije iz EU, vrijednost funte je znatno pala u odnosu na euro i dolar. Izbori na kojima je Boris Johnson izabran za premijera Britanije i ustanovljenje stabilne vlade nakratko su ojačali funtu, ali će njen pad biti jedna od glavnih tema u 2020. godini, a 2021. je još neizvjesnija po ovom pitanju.

Ovo bi moglo dovesti do drugačije ponude turističkih agencija, koje bi se mogle koncentrirati na jeftinije destinacije. Međutim, britanski turisti bi skuplje plaćali putovanja na destinacije koje su okviru Europske unije, osobito poslije perioda tranzicije.

Za sada nije poznato do kakvih bi promjena moglo doći, pa ostaje pričekati da britanske turističke agencije objave svoje ponude za putovanja iz Velike Britanije u zemlje EU za 2021. godinu.