Proizvođač upozorava: Tinejdžeri piju tabletu iz testa za trudnoću kao “za dan poslije”

Tinejdžerke se upozoravaju da piju tabletu koju pronađu unutar “Clearblue” testova trudnoće nakon zabrinjavajućeg trenda koji je na “TikToku” postao viralan.

Videozapisi pokazuju kako tinejdžeri otvoraju testove i jedu tabletu koju pronađu tamo vjerujući da će imati djelovanje kao “tableta za dan poslije“, odnosno hitna kontracepcija.

Međutim, proizvođač testa za trudnoću potvrdio je da tablete nisu prikladne za konzumaciju, i definitivno nemaju djelovanje kao tablete “Plan B”.

Clearblue na svojoj stranici napisao je: “Svjesni smo videa koji kruže o Clearblue testovima trudnoće i tabletu koji se nalazi unutra. Clearblue testovi na trudnoću NE sadrže plan B. Svi naši testovi sadrže malu tabletu za sušenje, koja je uključena da apsorbira vlagu i ne smije se jesti“.

Tablete se koriste kako bi se osiguralo da testovi ostanu što učinkovitiji i da ne trpe oštećenja od vlage ili slučajnog kontakta s tekućinama.

Slične su onim malim papirnatim vrećicama silika-gela koje se često nalaze u kutijama za cipele na kojima je otisnuto “Ne jedi”. Sam je silicij netoksičan, ali često se miješa s drugim kemikalijama radi poboljšanja apsorpcijskih svojstava.

Unatoč upozorenju na web stranici Clearblue, na društvenim mrežama još uvijek se pojavljuju videozapisi ljudi šokiranih otkrićem, a više njih snima kako guta ove tablete.

Jedan od videa koji odrađuju runde pregledan je više od 3.000 puta i sadrži natpis: “U testovima trudnoće Clearblue zapravo postoje plan B tableta“.

Druga djevojka snimala je sebe kako otvara plastični test i rekla: “Na TikToku sam vidjela da u svim testovima trudnoće postoji plan B, pa smo morali probati“.

Sve u svemu, Sarajevska sehara ne može vjerovati da ovo piše, ali djeco ne gutajte nasumične tablete kad nemate pojma o čemu se radi!