Broj oboljelih od koronavirusa porastao na skoro 10.000, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu prijetnju

Prema posljednjih informacijama broj oboljelih od koronavirusa porastao je 9.816, dok je broj preminulih od jučer porastao za više od 50 osoba i sada iznosi 216. Govorimo o poznatim slučajevima.

Jučer su zdravstveni zvaničnici objavili da je broj zaraženih u nekoliko dana stigao SARS iz 2003. godine. Tokom te epidemije bilo je oko 8.000 zaraženih, dok je preminulo oko 800 osoba. Kada spomenemo SARS govorimo o periodu od 92 dana.

Broj zaraženih koronavirusom skače iz dana u dan i već je dostigao vrijednost oboljelih od SARS-a, dok je stopa smrtnosti i dalje niža (za SARS oko 10 posto, dok je za koronavirus manje od 4 posto).

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu krizu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je sinoć koronavirus globalnom zdravstvenom prijetnjom jer se epidemija i dalje širi izvan Narodne Republike Kine, a izražena je i zabrinutost zbog širenja virusa na zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemom.

Kako je potvrdio šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus najveći razlog za takvu odluku je zbog onog što se događa u zemljama izvan Kine, a u međuvremenu Sjedinjene Američke Države savjetovale su svoje građane da ne putuju u Kinu.

Govoreći na konferenciji za novinare u Ženevi, Ghebreyesus je opisao virus kao “nezapamćenu epidemiju” koja zahtijeva “snažan odgovor”.

Pohvalio je “vanredne mjere” koje su poduzele kineske vlasti i rekao da nema razloga za ograničenje trgovine ili putovanja u Kinu, javio je BBC.

“Dozvolite da budem jasan, takva odluka nije donesena zbog nepovjerenja prema Kini”, podvukao je Ghebreyesus..

Kako je istaknuto, još uvijek situacija nije zabrinjavajuća imajući u vidu da je 99 posto slučajeva prijavljeno u Kini te je WHO izrazio uvjerenje da ta zemlja može kontrolirati epidemiju.

Međutim, proglašavanje globalnog vanrednog stanja omogućava WHO-u da podrži zemlje s nižim i srednjim nacionalnim dohotkom kako bi ojačale njihovu borbu s bolesti i pripremile ih za moguće slučajeva oboljenja.

Podsjećamo, koronavirus je svoj životni vijek započeo u Wuhanu, gradu koji broji 11 miliona osoba. Kasnije je dokazano da je “mokra pijaca” Huanan izvor zaraze, a cijeli grad, kao i desetak drugih, je u karantinu.