Čudni Kinezi: Zavirite u pijacu u Wuhanu s koje je počela epidemija koronavirusom

Vjeruje se da je pijaca u Wuhanu epicentar koronavirusa koji je ubio 56 osoba, a mnogo više zarazio.

Smatra se da su životinje osumnjičene kao glavni izvor epidemije, a rezultat toga su pod nadzorom kineska “wet market” na kojima se prodaje meso zajedno sa živim životinjama.

Objavljene su slike štakora, zmija, vučjih štenaca i koala navodno zbog ilegalne prodaje na tržnici morskih plodova Huanan u središnjem gradu Wuhan, kad se još trgovalo u decembru.

Tržište je zatvoreno 1. januara 2020. godine.

Nelegalna prodaja navodno se događa između podova i zidova preplavljenih krvlju i prljavštinom, a kupci se gomilaju na prometnim tržnicama za koje se vjeruje da su uzgajalište bolesti.

Slike koje su navodno snimljene na tržnici u decembru pokazuju različite ilegalne trgovine životinjama, uključujući divokoze i koale nagomilane u sićušnim kavezima.

Neki prodavači nude i neobične proizvode, uključujući jelenov penis za 44 funte ili penis krokodila za manje od pet funti.

Slike snimljene prije zatvaranja pijace od strane kineskih zvaničnika jasno prikazuju nesanitarne uslove u kojima su živjele životinje dok se hranom još uvijek trgovalo.

Tržište je sada nazvano “ground zero”.

Gao Fu, direktor kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, krivio je mjesto za ubojitu bolest, rekavši: “Porijeklo novog koronavirusa su divlje životinje koje se ilegalno prodaju na tržištu morskih plodova u Wuhanu.”

Dodao je da je jasno da se “ovaj virus prilagođava i mutira”.

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je da je tržište morske hrane Huanan 1. januara 2020. zatvoreno zbog sanacije okoliša i dezinfekcije.

Mnogi gradovi uključujući Guangzhou, Shenzhen i Peking zabranili su prodaju žive peradi i životinja u njihovom središtu grada, ali su tržišta i dalje uobičajena u cijeloj zemlji.

Procjenjuje se da je 56 miliona ljudi sada zatvoreno u Kini kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, a stručnjaci upozoravaju da je virus nekontrolisan i vrše pritisak na već prepunjene bolnice.

Naučnici još uvijek nisu jasni u vezi sa širenjem virusa, što je zapaženo zbog njegove sličnosti s SARS-om (Teškim akutnim respiratornim sindromom) u kojem je ubijeno gotovo 600 osoba u 2003. godine.