Da li ste se ikada pitali zašto se “prljavi martini” zove baš tako?

Da li ste jedni od onih koji se pitaju šta to jedno piće čini prljavim? Ako volite piti martini, možda ste primijetili druge posjetitelje bara kako naručuju svoje “prljave” i zapitali se što je to u prljavom martiniju.

Iako ne zvuči ukusno, prljavi martini je, zapravo, ukusna varijacija koktela i uopće ne uključuje prljavštinu, prenosi Index.hr.

Zašto se zove “prljavi martini”?

Klasični martini, koji podrazumijeva džin i suhi vermut, vrlo je čist, suh i aromatičan. Boja pića je čista kao planinska voda jer se koriste samo bezbojna pića pri njegovoj izradi. Međutim, kada dodate malo maslinovog ulja, to daje oblačan izgled i zanimljiv karakter piću koji narušava čist izgled, ali i dalje ima odličan okus. Rezultat je to da ste “uprljali” martini i odatle i naziv, “prljavi martini”. Isto to možete napraviti i vodka martiniju.

Porijeklo

Za popularizaciju ovog koktela zaslužan je Franklin Roosevelt. Navodno, tijekom Drugog svjetskog rata sastao se s Josifom Staljinom i Winstonom Churchillom i služio im prljavi martini.

Ukras

Prljavi martini ukrašen je slično klasičnom martiniju, ali obzirom na to da je ovdje naglasak na maslinovom ulju, neki recepti zahtijevaju gurmanske verzije poput plavog sira, bijelog luka ili maslina punjenih jalapenom. U klasičnom martiniju koristi se španjolska maslina kao ukras.

Prljavi martini miks

Najukusnija je taktika upotreba svježe slane otopine iz tegle s maslinama. Jedna od opcija je i kupovina velike tegle gurmanskih maslina i miješanje suhog vermuta sa sokom kako bi duže trajao. Međutim, mnogi proizvođači prodaju i gotove mikseve za prljavi martini.

Na koje načine možete praviti prljavi martini

Kada se ovaj koktel dobro napravi, može biti jako ukusan. Međutim, ako se napravi pogrešno, može biti slan i prilično lošeg okusa. Evo nekoliko strategija za to:

Koristite džin umjesto votke. Suptilni okus votke ne odgovara jakom okusu maslinove slane otopine, dok džinovi biljni sastojci omogućavaju bolju ravnotežu.

Odredite volite li prljave martinije “malo prljave” ili “prljave”. Počnite s pola doze slanog soka do tri doze džina ili votke i nastavite oprezno.

Preskočite vermut. Kiselost vermuta može biti neobična mješavina s maslinama i slanim lukom. Također, neke tekućine već sadrže vermut pa bi dodavanje još bilo suvišno.

Protresite, ne miješajte. Tradicionalni se martiniji miješaju. Međutim, kada dodate sokove poput maslinove slane otopine, morate protresti da biste svu mješavinu umiješali u alkohol.

Ne štedite na maslinama. Potrošite dodatni novac kako biste dobili kvalitetne gurmanske masline i ne upotrebljavajte ih nakon što su predugo stajale u vašem frižideru.

Značenje ostalih prljavih pića

I druga pića možete napraviti “prljavim”. Da biste napitak učinili prljavim, ne morate dodavati maslinovo ulje kao u martini. Umjesto toga, dodajte sastojak koji na neki način mijenja boju ili karakter originalnog pića. Na primjer, za prljavi mojito koristi se sirovi šećer umjesto bijelog šećera ili šećernog sirupa koji mijenja boju pića u mutniju nijansu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)