Epidemija raste: Broj mrtvih i zaraženih osoba širom svijeta konstantno napreduje

Svijet strahuje od zaraze koronavirusom, a sve informacije upućuju da svi imamo dobar razlog za to. Konstantan je porast preminulih uslijed zaraze ovim virusom, kao i oboljelih. 

Broj preminulih ovo jutro širom svijeta sa 26 porastao je na 41, dok je zaraženo preko 1.300 osoba.

Prema pretpostavkama epidemija je počela s pijace u Wuhanu, a sumnja se da su slijepi miševi razlog izbijanja epidemije. To je bio slučaj sa SARS-om 2003. godine, što nije čudilo jer su slijepi miševi delikates u ovoj zemlji.

Wuhan iz kojeg je i buknula epidemija je od četvrtka u najvećem karantenu ikada, 11 miliona osoba ne može izaći iz tog grada.

Informacije su prvobitno pokazivale slab rast oboljelih, ali se svijet pribojavao da se ne pokazuje stvarno “lice” virusa, već da se podaci ublažavaju.

Broj potvrđenih oboljelih danas u Kini je 1.287, dok je virus također identifikovan na Tajlandu, Vijetnamu, Singapuru, Japanu, Južnoj Koreji, Tajvanu, Nepalu, Maleziji, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji.

Također od jučer je identifikovan i u Francuskoj, što je prvi slučaj ovog virusa u Europi. Jedna osoba je hospitalizirana u Parizu, dok je druga u Bordou. Radi se o pacijentu kineskog porijekla za kojeg je naknadno utvrđeno da je putovao u Holandiju, a prije toga je boravio u Wuhanu gdje je i lociran epicentar, piše Sky News.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)