Gospodin ringa: Na današnji dan rođen je Adnan Ćatić

Adnan Ćatić, njemački bokser bosanskohercegovačkog porijekla poznatiji kao Felix Sturm, rođen je 31. januara u njemačkom Leverkusenu.

Kao dječak, Adnan je u Njemačkoj igrao nogomet i košarku, a sportom se počeo amaterski baviti 90-ih godina, u dobi od oko 11 godina. Adnan je u svijetu profesionalnog boksa poznat pod svojim pseudonimom Felix Sturm (što znači “Sretna Oluja“), a ime je promijenio 2000. godine, kada je njegova bokserska karijera skrenula u profesionalne vode. Bokserski uzor mu je Muhammed Ali.

U boksu se pretežno služi lijevom šakom. Visok je 181 centimetar, a kao profesionalac natjecao se u srednjoj i u super srednjoj boksačkoj kategoriji.

Adnan je u braku s Jasmin, s kojom ima sina Mahira i kćer Nahlu. Ima njemačko i bosanskohercegovačko državljanstvo, a u raznim izjavama za svjetske medije često je isticao kako je porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Poznato je i da se bavio humanitarnim aktivnostima, poput novčanog pomaganja mladih sportaša i rada na integraciji emigranata. Nakon 2016. godine preselio se s obitelji u Blagaj, iz kojeg mu potječu roditelji. Međutim, 2019. godine je uhapšen i zadržan u Njemačkoj zbog optužbi za utaju poreza i dopingovanje.

Tokom amaterske karijere imao je 124 borbe, od kojih 113 pobjeda i 9 poraza. Svoju profesionalnu boksersku karijeru započinje 2001. godine, a prvu profesionalnu borbu imao je protiv Antonia Riberia iz Angole.

Nakon 16 borbi, 2003. godine, postaje svjetski prvak u srednje teškoj kategoriji u okviru WBO, a 2007. u okviru WBA. Također, 2001. godine predstavljao je Njemačku na Olimpijskim igrama, a ne tako davno najavio je povratak u ring.