Historijski trenutak: Od ovoga momenta Velika Britanija nije više članica EU

Od ovoga trenutka Velika Britanija nije više članica Europske unije. Rezultat je to tri i po godišnjeg mukotrpnog brakorazvodnog procesa naziva Brexit.

Samim izlaskom iz EU, Velika Britanija se upisala u historiju kao prva zemlja koja je to učinila. Ovaj proces izazvao je velike podjele u samoj zemlji, od članova porodica do zastupnika u parlamentu.

Na ulicama Londoda tokom jučerašnjeg dana policija je bila podijeljena između dvije grupe, onih koji podržavaju izlazak iz EU i onih koji to ne žele.

Ulice gradova širom ove zemlje prepune su građana koji proslavljaju ovaj potez Vlade. U trenutku dok ovo pišemo iz sjedišta instituacija EU uklonjene su zastave Velike Britanije.

Datum odlaska, 31. januar, zapravo je uglavnom simboličan jer će se malo toga u stvarnosti promijeniti. Sporazum o razvodu predviđa prelazni period, do 31. decembra, do kada dvije strane moraju usaglasiti buduće odnose, posebice trgovinske. Do tada će Britanija primjenjivati evropska pravila, ali neće imati pravo glasa.

Znak da ipak počinje novo doba imenovanje je ambasadora EU u Britaniji, Portugalca Joaoa Valea de Almeide, koji je tu dužnost već obnašao u Sjedinjenim Državama. On preuzima posao 1. februara.

Analitičari prognoziraju velike gubitke

Kontinuirana neizvjesnost oko budućnosti trgovinskih odnosa mogla bi da košta britansku ekonomiju do kraja godine 4,4 milijarde funti, a do kraja decenije 15 milijardi funti, procjenjuje se u izvještaju međunarodne organizacije Rand Europe.

“Uprkos tvrdnji premijera Velike Britanije Borisa Johnsona da će ‘sprovesti Brexit’, istraživanje Rand Europe otkrilo je da će formalni izlazak Britanije iz EU danas samo okončati prvu fazu trgovinske nesigurnosti, koju je uzrokovao Brexit“, navedeno je u izvještaju.

Šta god da se desi uvjereni smo u jedno, Europa više nikada neće biti ista.