Inzko tumači Ustav FBiH: Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo trebala bi biti Danijela Kristić

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko (OHR) danas se službeno očitovao i autentično protumačio povredu vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda u vezi s izborom predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

Zaplet je nastao kada je 27. decembra 2019. godine s pozicije predsjedavajućeg Skupštine KS odstupio Elmedin Konaković i u dogovoru sa još dva člana rukovodstva Skupštine izabrali Danijelu Kristić za novu predsjedavajuću. Na tom sastanku Kolegija nije prisustvovala Smiljana Viteškić iz reda srpskog naroda (SDA).

Sutradan je nova najavljena većina predvođena SDA, koja ima potrebnih 18 ruku na hitnoj sjednici Skupštine, čije je zakazivanje osporavala “Četvorka” (NiP, Naša stranka, SDP i NBL, uz nezavisne zastupnike Damira Marjanovića i Damira Nikšića), za predsjedavajućeg Skupštine izabrala Mirzu Čelika (SDA).

Ovim postupkom nastao je određeni pravni nesporazum i različito tumačenje, a Kanton Sarajevo je dobio dvije osobe koje tvrde da predsjedavaju Skupštinom – Danijelu Kristić i Mirzu Čelika.

Klub Hrvata u Skupštini KS pisao je  OHR-u s molbom za autentično tumačenje u vezi s amandmanom LXXIX na Ustav FBiH, kojim se uređuje predlaganje i potvrđivanje predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS.

Inzko na početku svog tumačenja navodi da to treba raditi Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Ustavnog suda FBiH. Iz razloga što to vijeće nije još uvijek kompletirano, to je u ovom trenutku nemoguće.

Stavom 5. Člana V2.7 Ustava FBiH određuje se da tri kandidata koja potvrdi Skupština kantona odlučuju između sebe ko će biti predsjedavajući.

Valentin Inzko poziva na poštivanje odredbi Ustava FBiH i amandmana, a posebno člana 5., kojim se potvrđuje da svi kandidati koje potvrdi Skupština između sebe odlučuju ko će biti predsjedavajući.