Istraživanje: Tihi okean postaje sve kiseliji, rakovima se otapaju oklopi

Tihi okean postaje sve kiseliji, što počinje ozbiljno štetiti vrstama rakova koje prebivaju u njegovim obalnim dijelovima.

Cancer magister vrsta je raka koja je od vitalnog značaja za komercijalni ribolov na sjeverozapadu Tihog oceana, a sve niži nivo pH vrijednosti otapa dijelove njegovog oklopa i oštećuje osjetilne organe, pokazalo je novo istraživanje, piše CNN.

Ako je kiselost već počela pogađati rakove, moramo dati puno više pozornosti raznim komponentama prehrambenog lanca prije nego što bude prekasno“, rekla je biologinja Nina Bednarsek iz instituta Southern California Coastal Water Research Project, prenosi Index.hr.

Šta se događa s oklopima?

Niža razina pH počela je nagrizati oklope mladih jedinki spomenute vrste rakova, što bi moglo umanjiti njihovu sposobnost bježanja od grabežljivaca i reguliranja plovnosti. Ličinke raka kojima je kiselost donekle otopila mekani oklop bile su manje rastom od ostalih ličinki, što ukazuje na to da bi ova promjena u kiselosti Tihog oceana mogla uzrokovati kašnjenja u razvoju i sazrijevanju. Povećana kiselost šteti i njihovim sićušnim osjetilnim organima, koji nalikuju dlakama, a bez kojih bi se rakovi mogli sporije kretati i imati poteškoće s plivanjem te traženjem hrane.

Tihome okeanu raste nivo kiselosti jer iz atmosfere apsorbuje sve više ugljikovog dioksida.

Istraživanje naziva Exoskeleton dissolution with mechanoreceptor damage in larval Dungeness crab related to severity of present-day ocean acidification vertical gradients objavljeno je u znanstvenom časopisu Science of the Total Environment, a financirala ga je američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)