Reakcije političara na odluku Jasne Duraković da ne glasa za smjenu Vlade KS

Jasna Duraković, sada već bivša zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) u Skupštini Kantona Sarajevo, na svom Facebook profilu je jučer objavila kako neće glasati za smjenu Vlade KS te da zbog toga napušta SBB. Ovaj potez izazvao je veliku medijsku pažnju, ali i reakcije brojih političara. Bivša Vlada i opozicija proglasili su je heroinom jer se oduprijela političkom pritisku i”vratila moral u politiku.”

“Zbog svih građana, glasača, mojih studenata, prijatelja i javnosti općenito, imam potrebu da se javno obratim i obznanim da neću glasati za smjenu aktualne Vlade Kantona Sarajevo, da izlazim iz SBB-a te da ostajem nezavisna zastupnica i da nemam namjeru vratiti mandat u Skupštini Kantona Sarajevo, iako se to od mene očekuje… Međutim, ja principijelno ne mogu podržati izdaju naših obećanja i dogovora ni po koju cijenu, pogotovo kada je riječ o jednoj ovako pozitivnoj priči kakva je sa Vladom Kantona Sarajevo”, napisala je Duraković u svojoj objavi što je izazvalo niz pozitivnih komentara na društvenim mrežama te podršku brojnih lica iz svijeta politike.

“Jasna Duraković je upravo pokazala šta znači vratiti moral u politiku. Bravo Jasna. Sve dok barem neko pokazuje da postoje moral i principi u politici, ima nade za ovo društvo”, poručio je Predrag Kojović predsjednik Naše stranke.

 

Damir Nikšić, nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo čestitao je Jasni Duraković na potezu koji je uradila u obraćanju putem Facebooka.

“To Jasna carice, svaka čast! To se zove ofsajd zamka. Sada su u ofsajd zamci, parlamentarno, bravo. Čestitam. Vrata Kluba samostalnih su ti otvorena. Ne vraćaj mandat već lijepo ostani i idemo zajedno, zajedno do kraja. Za parlamentarnu demokratiju”, rekao je Nikšić na početku svog obraćanja. Pozvao je sve da izraze podršku te Željku Komšiću poručio da se zapita šta sada i da je u “ofsajdu” aludirajući na odluku Komšića da se priključi smjeni vlade zajedno sa SDA i SBB-om.

U razgovoru za portal Klix.ba, predsjednik Naroda i pravde, Elmedin Konaković rekao je da je ponosan što poznaje takvu osobu te da većina zastupnika u Skupštini KS misli isto što i Jasna Duraković, ali da niko ne smije uraditi ono što je ona uradila. Nada se da će njena odluka potaknuti i druge da budu hrabri. Dodao je da je u prvi plan stavila svoj obraz, dignitet, čast, moral, porodicu i rahmetli oca u odnosu na sve što je možda čeka misleći na politički pritisak, montirane procese i lažne optužbe od strane onih kojima je ova odluka čin izdaje.

Riječi podrške poslao je i Damir Marjanović.

“Poštovana kolegice Duraković, samo ljudi koji donose ovakve odluke mogu znati koliko hrabrosti i principijelnosti je potrebno da se napiše ono što ste Vi napisali. Vašim ostankom u skupštini i jasnim stavovima ste mnogima pokazali da nisu pogriješili kada su glasali za Vas. Radujem se budućim sjednicama i zajedničkim naporima i djelovanju u Komisiji za obrazovanje i nauku. Idemo dalje!”,  napisao je Marjanović.

Predstavnici nove Vlade još se nisu oglasili. Na nož su je dočekali mediji pod kontrolom određenih političkih struja lažno je optužujući je da je “otkazala poslušnost Radončiću zbog emotivne veze sa ministrom Katicom” i dodajući joj pogrdne epitete.

Bosanskohercegovačko društvo u svom političkom svijetu nije naviklo na ovakve događaje. Prema mišljenju mnogih, Duraković je vratila vjeru u politiku i pokazala da moralna načela stavlja ispred vlastitih interesa.

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)