Kinezi koji rade u BiH po povratku u našu državu dobrovoljno će ići u karantin

Kineski državljani koji borave i rade u Bosni i Hercegovini a trenutno se nalaze u Kini, dobrovoljno su predložili inicijative i mjere izolacije u trajanju od 15 dana nakon povratka u BiH, stroge zaštite od virusa i pažljivog nadgledanja vlastite zdravstvene situacije, saopćila je Ambasada Kine u BiH. 

Od izbijanja upale pluća urokovane novim koronavirusom, vlasti u Narodnoj Republici Kini slučaju su pridavale veliki značaj. Predsjednik Xi Jinping dao je važne upute za poduzimanje odlučnih mjera za suzbijanje epidemije. Kineska vlada je poduzela djelotvorne i naučne mjere za sprečavanje i kontrolu“, navedeno je u saopćenju.

Kako se dalje navodi Ambasada je uvjerena da će se epidemija ubrzo kontrolisati i suzbiti širenje virusa.

Otvorenim, transparentnim i vrlo odgovornim odnosom prema globalnom zdravlju i sigurnosti, resorne institucije kineske strane su odmah obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju, relevantne države i regije Hong Konga, Makaoa i Tajvana o informacijama o stanju epidemije, te u najkraćem roku podijelile gene novog koronavirusa i održavale blisku komunikaciju s međunarodnom zajednicom. Svjetska zdravstvena organizacija i vlade svih zemalja su visoko ocijenile poduzete mjere kineske strane. Trenutno u Bosni i Hercegovini nije pronađen nijedan potvrđen niti sumnjivi slučaj upale pluća prouzrokovane novim koronavirusom. Ambasada Kine u Bosni i Hercegovini je spremna da održava komunikaciju i sarađuje sa vlastima u BiH u bilo kojem aspektu ovog pitanja“, kaže se u saopćenju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)