Legende Sarajeva: Živjeli su za ovaj grad

U gradu ispod Trebevića rođeni su ljudi koji su obilježili jedan vremenski period, dali dušu ovom gradu te u svijetu Sarajevo predstavili kao grad tolerancije, grad kulture i umjetika. Kemal Monteno, Davorin Popović, Asim Ferhatović Hase, Edin Džeko, Dario Dđamonja, Abdulah Sidran su samo neka od imena koja su simboli ovog grada.

Kemal Monteno svojim hitovima obilježio je najljepše godine mnogih. Rođen je u Sarajevu 17.9.1948. Svoju karijeru počeo je nastupom na festivalu “Vaš šlager sezone” sa pjesmom “Lidija”. Svom gradu posvetio je pjesmu “Sarajevo ljubavi moja”, a svojoj  domovini je poklonio pjesmu “Zemljo moja”. Smrt ovog velikog umjetnika potresla je mnoge u januaru 2015. godine. Ostat će upamćen kao veliki Sarajlija. Sarajlije su, u vječitu slavu Montenu, po njemu nazvali park na uglu ulica Alipašina i Patriotske lige (park u kojem je smještena Austrijska kuća). Prilikom izjašnjavanja građani su rekli da je ovo samo mali dug koji ovaj grad i njegovi stanovnici imaju prema Kemalu Montenu kojeg se moramo sjećati kao velikog čovjeka i kantautora.

Davorin Popović rođen je 23.9.1946. godine u Sarajevu i obilježio je čitav jedan period u historiji ovog grada. Nadimak “Pimpek” dobio je još u djetinjstvu zbog male izrasline kraj lijevog uha, i naravno, kao posljedicu čuvene bosanske dosjetljivosti i duhovitih asocijacija. Studirao je na Fakultetu političkih nauka, a bavio se i rukometom i košarkom. Međutim, njegov najveći talenat je muzika.

Muzičku karijeru Davorin Popović počeo je u “Lutalicama”, a “Indeksima” pristupa krajem 1964. godine. Umro je 18. maja. 2001. Godišnja muzička nagrada u BiH u njegovu počast nazvana je “Nagrada Davorin”. U ulici Radićeva naslikan je mural posvećen ovom legendarnom pjevaču.

Asim Ferhatović Hase legenda je bosanskohercegovačkog nogometa. Rođen je u Sarajevu 1933. godine, a svoju karijeru započeo je kao petnaestogodišnjak u FK Sarajevo. Hase je za seniorski tim debitovao 1951. godine u Kup utakmici protiv Čelika u Zenici, u kojoj je Sarajevo slavilo sa 3:0. Godinu dana poslije, Ferhatović je na gostovanju protiv Crvene zvezde debitovao u prvoj ligi Jugoslavije. I danas Sarajevom kruže priče o tome kakav je Hase bio čovjek. Odličan igrač, fudbaler kojem niko nije mogao parirati, živio je za raju, igrao lopte na ulici i pomagao siromašnima. Olimpijski stadion na kojem Fudbalski klub Sarajevo danas igra domaće utakmice i Škola fudbala nose upravo ime po Hasetu. Možemo slobodno reći da je najveća legenda FK Sarajevo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)