Lijep gest: Uposlenici Općine Stari Grad uče znakovni jezik

U svrhu podizanja svijesti o nužnosti poznavanja znakovnog jezika u životima gluhih i nagluhih osoba, ali i lakše komunikacije sa njima kada se obrate za neku od usluga koje im pruža ova lokalna zajednica, sljedećeg mjeseca počinju edukacije iz oblasti znakovnog jezika za uposlenike Općine Stari Grad.

Pored određenog broja uposlenika Općine Stari Grad, edukacijama će prisustvovati i profesori i učenici starogradskih osnovnih škola, saopćila je Općina Stari Grad.

Edukacija je planirana u februaru i martu tekuće godine, a vodit će je Jasminka Proho, socijalni radnik i tumač znakovnog jezika iz Udruženja gluhih KS. Znakovni jezik učit će i jedan uposlenik Šalter sale Općine Stari Grad radi buduće bolje komunikacije sa gluhim i nagluhim osobama koji se obrate za usluge Matičnog ureda ili druge usluge u Šalter sali.

“Sluh igra veliku ulogu u našim životima. Toga nismo svjesni jer imamo povlasticu da čujemo, te često zaboravimo da postoje osobe kojima je to uskraćeno. Prema posljednjem popisu stanovništva, u BiH ima oko 70 000 osoba sa oštećenjem sluha. Gluhe i nagluhe osobe imaju svoj mali svijet, „svijet tišine“, koji uglavnom ostaje neprimijećen u zajednici lica koja nemaju ovu vrstu poteškoća. Taj posebni svijet ima svoju kulturu i jezik koji se razlikuju od kulture i jezika uobičajenosti”, navode iz Općine.

Znakovni jezik je jezik zajednice gluhih i nagluhih osoba koje imaju svoju vlastitu kulturu i jezični identitet. Veoma je mali broj osoba koji poznaju ovu vrstu komunikacije, tzv. ručnu abecedu.

“Napominjemo da je Općinsko vijeće Općine Stari Grad ranije donijelo odluku o upotrebi znakovnog jezika u Općini Stari Grad, kojom se definišu sva prava koja mogu ostvariti gluha lica u skladu sa Zakonom o upotrebi znakovnog jezika u KS. Nakon toga na inicijativu tadašnje vijećnice Općinskog vijeća Stari Grad dr. Amre Junuzović pokrenut je projekat koji je u toku”, zaključuju iz Općine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)