Općina Stari Grad: Za najugroženije kategorije stanovništva lani izdvojeno više od 800.000 KM

Općina Stari Grad Sarajevo je putem Službe za boračko – invalidsku i socijalnu zaštitu prošle godine isplatila više od 800.000 konvertibilnih maraka za pomoć osobama i projektima koji se tiču poboljšanja kvaliteta života socijalno ugroženih i boračkih kategorija u ovoj općini.

Za direktnu pomoć socijalno ugroženim osobama izdvojeno je oko 600.000 KM, dok je za pomoć građanima kroz djelovanje Narodne kuhinje, Udruženja penzionera, Merhameta i Crvenog križa, te podršku radu boračkih udruženja izdvojeno još 215.000 KM, saopćeno je.

Kako iz Općine naglašavaju ovdje radi samo o davanjima putem jedne službe, te su u podršku ovim kategorijama stanovništva bile uključene i druge općinske službe kroz projekte za koje su nadležne. U prvom redu tu se misli na sanaciju stambenih jedinica socijalno ugroženih za što su također izdvojena značajna sredstva, ali je projekte realizovala Služba za investicije i komunalne poslove.

Za 1.250 osoba koja su u stanju socijalne potrebe i za izuzetnu pomoć za liječenje prošle godine isplaćeno je 191.700 KM, dok je za 220 osoba plaćena zdravstvena zaštita u iznosu od 46.520 KM. Kada su u pitanju oboljeli od posebne bolesti celijakija u prošloj godini registrovano je 21 lice, a za njih je izdvojeno 5.250 KM.

Što se tiče pomoći porodiljama u vidu jednokratne novčane pomoći, popularno čestitke za rođenje djeteta, registrovano je 301 dijete, čijim roditeljima je dodijeljeno blizu 98.000 KM. Po važećim prospisima za jedno novorođeno dijete se isplaćuje se 300 KM, a za svako treće i naredno novorođeno dijete iznos se uvećava za 50 posto.

U vidu novčanih donacija povodom vjerskih praznika i Dana Općine Stari Grad pomognuto je 550 članova šehidskih porodica, RVI i demobilisanih boraca, te podijeljena sredstva u iznosu od 55.000 KM.

Putem ove Službe stipendirano je i 220 učenika i studenata boračkih kategorija sa područja Općine Stari Grad, za šta je iz budžeta Općine Stari Grad izdvojeno 200.000 KM. Također je putem ove Službe 131 osoba ostvarila pravo na banjsko i klimatsko liječenje, a kriteriji su ustanovljeni od strane nadležne ljekarske komisije zavisno od vrste oboljenja. Radi se o ratnim vojnim invalidima, članovima porodica poginulih boraca i demobilisanim borcima.

Posebna pažnja već godinama posvećuje se i penzionerima, tako da je oko 800 penzionera sa područja Općine dobilo pomoć za kupovinu lijekova, a na osnovu granta Udruženju penzionera koji je iznosio 40.000KM.

Pored toga, od 2019. godine je uvedena i “egzistencijalna novčana naknada”, a prema novom Zakonu o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica. To znači da lica od 57 godina pa nadalje, koja nemaju nikakvih primanja, a na području općine Stari Grad ih je 220, imaju pravo na 5 KM po provedenom mjesecu u Armiji RBiH. Ova lica, po rješenju Službe dobivaju različite iznose zavisno od vremena provedenog u Armiji RBiH, a sredstva izdvaja Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo. Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu prošle godine radila je prijem i obradu ovih zahtjeva, te donošenje rješenja, upućivanje nadležnom Ministarstvo za boračka pitanja, a potom obračun isplate i prosljeđivanje gotovih spiskova na plaćanje Federalnom Ministarstvu za boračka pitanja.

Potrebno je spomenuti da je i 620 lica sa primanjima koja ne prelaze utvrđeni cenzus, a to je 132 KM po članu u domaćinstvu, ostvarilo pravo na dodatak na djecu, kako boračke populacije tako i socijalno ugroženih lica. Dodatak po djetetu iznosi 46,20 KM, a uvećani 69,30 KM. Rješenja izdaje nadležna općinska služba, a isplata se vrši putem kantonalnog Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)