Ljekar koji je tretirao zaražene osobe koronavirusom preminuo od posljedica kontaminacije

Ljekar koji radi u bolnici u Wuhanu u Kini preminuo je nakon što se zarazio koronavirusom.

Kineska globalna televizijska mreža podijelila je vijest u tvitu navodeći da je ljekar 62-godišnji Liang Wudong.

Ukupni broj smrtnih slučajeva porastao je na 41 nakon još 15 smrtnih slučajeva u provinciji Hubei – gdje je  epidemija i buknula.

Zdravstveni zvaničnici se bore da zadrže virus i danas u Kini postoji više od 1.200 potvrđenih slučajeva. Virus se proširio i u Europu, sa tri potvrđena slučaja u Francuskoj. Australija je također potvrdila nekoliko slučajeva.

Prema Guardianu, 14 ljudi u Velikoj Britaniji testirano je na koronavirus, ali svi su se testovi vratili negativno.

Virus – koji je nauci do sada bio nepoznat – zapažen je po svojoj sličnosti sa SARS-om (Teškim akutnim respiratornim sindromom), zbog kojeg su u periodu od 2002. do 2003. preminule 774 osobe.

Čini se da simptomi počinju temperaturom, praćenom kašljem i kratkoćom daha. Za sada nema vakcine ili lijeka.

Wuhan je u karantinu od srijede, a u gradu se ubrzano gradi nova bolnica s 1.000 kreveta, a lokalne vijesti javljaju da bi bolnica mogla biti u upotrebi već 3. februara.

Sumnja se da bi životinje, poput voćnih šišmiša ili zmija mogle biti glavni izvor epidemije.

Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je da je veletržnica morske hrane Huanan u gradu Wuhan zatvorena 1. januara 2020. zbog ekoloških saniteta i dezinfekcije.

“Već znamo da je bolest nastala s tržišta koje je obavljalo ilegalnu transakciju divljih životinja. To bi mogao biti uzrok, pa bi se bolest mogla nalaziti na životinji, a potom bi se sa ove životinje prenosila na čovjeka”, napisao je direktor kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti u izvještaju koji je objavio Rappler.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)